Det gode liv på Filosofgangen
På Kunstbygningen Filosoffen udstilles værker af ni fotokunstnere under årets fototriennale, som omhandler det gode liv.
På Kunstbygningen Filosoffen udstilles værker af ni fotokunstnere under årets fototriennale, som omhandler det gode liv.
Fototriennalen afholdes for femte gang og er at finde på 14 udstillinger rundt om på Fyn. I år er temaet det gode liv, og det præsenterer en lang række internationale fotokunstnere hver deres vinkel på.
På Kunstbygningen Filosoffen udstiller følgende kunstnere: Pieter van den Boogert (NL), Elif Çelebi (CA/TR), Nigel Dickinson (GB), Esra Ersen (TR), Cao Fei (CN), Pieter Hugo (ZA), Bill Owens (US), Fredrik Marsh (US) og Søren Martinsen.
Drømmen om det gode liv
Bill Owens tegner et kritisk billede af amerikansk middelklassekultur i tiden under Vietnam-krigen og Nixon med sin fotoserie Suburbia. Owens kombinerer en række portrætfotos med udtalelser fra naboer, venner, slægtninge, lærere, elever og butiksindehavere i forstaden Livermore. Trods deres neutrale objektivitet forenes fotos og tekst til en ironisk kommentar over jagten på overfladiske forbrugsgoder og materielle gevinster. Men samtidig er den også en blid hyldest til lokalsamfundets ånd og drømmen om at få sit eget.
Nogle som også drømmer om et bedre liv er de illegale indvandrergrupper fra Afrika som fotografen Esra Ersen levede sammen med i seks måneder. Med videoen Brothers and Sisters, 2003 rammer hun ned i en række emner, der handler om illegal indvandring, Afrika kontra Europa og drømmen om et bedre liv.
Samlebåndsdrømme
Cao Feis har skabt videoværket Whose Utopia i samarbejde med fabriksmedarbejdere fra Foshan i Guangdong-provinsen. Hendes video skal minde os om, at der er mere ved livet end blot arbejde, og at vores kolleger rent faktisk kan have andre drømme og talenter end f.eks. rutinearbejdet bag maskinerne.
Losseplads og børnearbejde
I årene 2009-10 fotograferede Pieter Hugo serien Permanent Error. Ideen fik han da han læste en artikel i National Geographic, der handlede om den globale genbrugsindsamling. Serien er fotograferet i Ghana nær et større slumkvarter, Agbogbloshie, på et særligt område af lossepladsen, hvor der var en konstant afbrænding af elektronisk udstyr. Både luften og jorden var stærkt forurenet, men folk, det var især børn og unge, udførte deres daglige indsamling.
Nigel Dickinson har også dokumenteret det farligt og sundhedsskadeligt arbejde, der udføres på lossepladser. Han optog sin fotoserie i Cambodia i udkanten af Phnom Penh.
Mirakelbørn
Søren Martinsens dokumentarfilm Children of the New Age handler om nyspiritualisme og New Age-bevægelsen. Hovedpersonerne er 11-årige Kristoffer og hans mor Chalotte, som tror, at sønnen er et åndeligt overmenneske. Søren Martinsen beskæftiger sig ofte med hvordan drømme, ideologi og visioner pakkes ind i faktiske rum, såsom små lokalsamfund med deres egen særlige struktur.
Fakta
FotoTriennale.dk 2012
4 okt 2012 28 okt 2012
Søren Martinsen, Pieter Hugo, Pieter van den Boogert, Nigel Dickinson, Fredrik Marsh, Esra Ersen, Elif Çelebi, Cao Fei, Bill Owens
Kunstbygningen Filosoffen Se kort og tider
Fakta
Museet for Fotokunst på Brandts er initiativtager til fotofestivalen.