Fire kunstnere modtager 750.000 kr. hver

15. juni 2020

De fire modtagerne af Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats hæderspris på 750.000 kr. hver er netop blevet annonceret.

Modtagerne af årets talentpriser (bagerst) og hæderspriser (forrest). Pressefoto.

De fire modtagerne af Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats hæderspris på 750.000 kr. hver er netop blevet annonceret.

De fire modtagerne af Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats hæderspris på 750.000 kr. hver er netop blevet annonceret.

Det drejer sig om kunstnerne Marianne Hesselbjerg, Jeannette Ehlers, Bjørn Poulsen og Jens Haaning, som i år modtager Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats pris for deres bidrag til dansk skulptur. Prisen er den største private hæderspris i Danmark, og i år er antallet af modtagere ydermere hævet fra tre til fire modtagere. Med prisen følger en udstilling på Den Frie Udstillingsbygning, hvor de udvalgte kunstnere vil præsentere både ældre og nyproducerede værker. Udstillingen åbner d. 11. september i år.

Prismodtagerne blev offentliggjort i dag ved en ceremoni i Den Frie Udstillingsbygning, hvor også navnene på de ti unge kunstnere, der modtager legatets talentpris på 100.000 kr. blev offentliggjort. Modtagerne af dette års talentpris er: Mia Line, Mathias & Mathias, Marie Munk, Marie Raffn, Amitai Romm, Jens Settergren, Cecilie Skov, Gianna Surangkanjanajai, Rikard Thambert og Fredrik Tydén.

Bestyrelsens motiveringer

I bestyrelsens motivering tildeles prisen Marianne Hesselbjerg ”for sin evne til at blotlægge helt grundlæggende skulpturelle principper gennem sine værker, samtidig med at hun formår at koble dem til fællesmenneskelige referencer og betydningslag.”

Selv udtaler Hesselbjerg om tildelingen: ”Jeg er dybt taknemmelig og i fuld gang med et større arbejde til udstillingen, som følger med legatet. Mit bidrag bliver nye værker og retrospektive nedslag i min produktion – tilbage til 1985.”

Om tildelingen af hædersprisen til Bjørn Poulsen skriver bestyrelsen: ”Bjørn Poulsen har med sin enorme produktivitet og utrættelige udforskning af den værkbaserede skulpturs muligheder åbenbaret en kunstnerisk energi og styrke, som ikke kan undgå at påvirke alle, der konfronteres med hans værker.”

Bjørn Poulsen skriver selv om sin skulpturelle praksis: ”Mine skulpturer opstår i en dobbelt bevægelse. Mod helheden og bruddet, mod den fortættede krop og det sammenstykkede fragment, mellem den klassiske skulpturklump og det installatoriske element. Dette opfatter jeg ikke som uforenelige modsætninger, men som et spændingsfelt, hvor fortid, nutid og fremtid tørner sammen.”

Jeannette Ehlers tildeles Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats hæderspris “for sit kunstneriske virke, som er et vigtigt æstetisk bidrag til diskussionen om de vestlige samfunds koloniale fortid. Ehlers gør dette med en formforståelse og et format, som er særdeles overbevisende.”

Ehlers formulerer: ”Jeg er meget overvældet over at modtage denne anerkendelse af mit arbejde, der oftest bevæger sig i et historisk og kulturelt minefelt. Ligesom sortes liv, betyder kunst noget! Den udvider vores horisont og bevidsthed. Kan trænge os op i en krog, men også være vores ventil. Kunst kan hjælpe nye dagsordner på vej. Det fremstår helt klart i disse udfordrende tider, hvor verden er lukket ned og samtidig brænder i lys lue; med kunsten, kulturen og historien i hård og kontant forhandling i det offentlige rum, på tværs af kontinenter og konstellationer. Nogen stiller noget op, andre river noget ned. Der er en tid for alt. Min tid er nu. Tak for det!”

Endelig skriver bestyrelsen i sin motivering for at tildele prisen til Jens Haaning: ”Jens Haanings oeuvre er enestående i dansk kunst, og han sætter beskuerens hjerne på arbejde med sine subtile og overraskende udvekslinger af objekter, handlinger og betydninger, som katalysator for nye billeder af den virkelighed, vi er en del af.”

I anledningen af tildelingen udtaler Haaning: “Nogle gange tror vi, at vi er vigtigere, end vi rent faktisk er, men 750.000 kr. gør mig virkelig i tvivl.”

Kilde: Den Frie Udstillingsbygning.

Fakta

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat blev stiftet til minde om den danske komponist Carl Nielsen og den danske billedhugger Anne Marie Carl-Nielsen. Hvert andet år tildeles legatets hæderspris på skift henholdsvis musikere, komponister og billedhuggere. Hædersprisen til billedhuggere er en anderkendelse af markante og årelange kunstneriske praksisser, der har udfordret skulpturens format. Legatet har til formål at opmuntre og sikre de tildelte kunstneres arbejde for fremtiden. Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens døtre, Irmelin Eggert Møller og Anne Marie Telmányi, stiftede Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat i 1957. Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen hørte til kredsen omkring stifterne af Den Frie Udstilling og var fra 1892 og frem til sin død i 1945 fast medlem af sammenslutningen.