SMK åbner udendørs udstilling: Tre kunstnere fortolker et år med corona

3. marts 2021

På årsdagen for den første corona-lockdown åbner Statens Museum for Kunst en ny udendørs udstilling, hvor de tre kunstnere Benedikte Bjerre, Kaspar Bonnén og Sonja Lillebæk Christensen fortolker coronapandemien.

Udendørsudstillingen på SMK er en del af projektet Berørt I 2020 kunne alle interesserede uploade et billede af deres hånd og dele deres tanker om coronakrisen på berørt.dk.

På årsdagen for den første corona-lockdown åbner Statens Museum for Kunst en ny udendørs udstilling, hvor de tre kunstnere Benedikte Bjerre, Kaspar Bonnén og Sonja Lillebæk Christensen fortolker coronapandemien.

En gigantisk bærbar computer. En sætning i genbrugsmursten. En videocollage med hænder, albuehilsner og møder med afstand. 11. marts 2021 er det præcis et år siden, at statsminister Mette Frederiksen varslede den første nedlukning af Danmark. På årsdagen åbner Statens Museum for Kunst en ny udendørs udstilling, hvor de tre kunstnere Benedikte Bjerre, Kaspar Bonnén og Sonja Lillebæk Christensen fortolker coronapandemien.

Værkerne præsentereres i museumshaven foran Statens Museum for Kunst. De tre kunstværker er en del af projektet Berørt og skal minde os om en svær tid, og hvordan vi har levet med en fundamentalt ændret hverdag det seneste år. Projektet er skabt i et partnerskab mellem Røde Kors, Coop, Hjaltelin Stahl – Part of Accenture Interactive og SMK.

”Op igennem historien har epidemier med jævne mellemrum hærget samfund og ændret liv. Ofte har malere, billedhuggere og grafikere skabt kunstneriske vidnesbyrd, som har hjulpet til på mange års afstand at forstå, hvordan disse krisetider berørte de mennesker, der levede i dem. Vi håber, at værkerne på denne udstilling, skabt af tre markante samtidskunstnere, på samme måde vil fungere som prismer til at forstå et år med corona, hvor sammenhold og isolation blev to sider af samme sag,” siger Mikkel Bogh, direktør for SMK.

Hjælpende hænder til de mest udsatte

Projektet Berørt gav sidste år alle mulighed for at uploade et billede af deres hånd og dele deres tanker om coronapandemien på berørt.dk. For hver hånd gav Coop 5 kr. til Røde Kors, som gik ubeskåret til at hjælpe de mest udsatte under coronakrisen i både Danmark og i udlandet. I alt blev der samlet godt 30.000 kroner ind.

Puljen af hænder og coronatanker blev efterfølgende videregivet til de tre kunstnere, som hver især har ladet sig inspirere af indholdet til at skabe deres corona-kunstværk.

Benedikte Bjerre (f. 1987) har skabt en skulptur i aluminium, som tegner omridset af en gigantisk bærbar computer. Kaspar Bonnén (f. 1968), som både er billedkunstner og forfatter, har bygget en sætning af gamle mursten, og Sonja Lillebæk Christensen (f. 1972) har lavet en videoskulptur, hvor hænderne blandes med hendes egne videooptagelser af mennesker i nogle af de situationer og nye adfærdsmønstre, som coronapandemien har afstedkommet: Vi holder afstand, spritter af og hilser med albuen.

Kilde: SMK