Birkholms Echo

14 jun - 20 okt 2019

Mød samtidskunstnere fra Berlin i sommerens særudstilling Birkholms Echo på Faaborg Museum – en hyldest til Fynbomaleren Jens Birkholm i anledning af 150-året for hans fødsel. Anbefalet under Det skal du se! i uge 24

Ruprecht von Kaufmann, Geschwister, 2018.

Mød samtidskunstnere fra Berlin i sommerens særudstilling Birkholms Echo på Faaborg Museum – en hyldest til Fynbomaleren Jens Birkholm i anledning af 150-året for hans fødsel. Anbefalet under Det skal du se! i uge 24

Ruprecht von Kaufmann, Geschwister, 2018.
Ruprecht von Kaufmann, Geschwister, 2018.

Anbefalet under Det skal du se! i uge 24

ET KUNSTNERISK EKKO
Mød samtidskunstnere fra Berlin i sommerens særudstilling Birkholms Echo på Faaborg Museum – en hyldest til Fynbomaleren Jens Birkholm i anledning af 150-året for hans fødsel.

Faaborg Museum har i samarbejde med den danske billedkunstner Ulrik Møller (f. 1962) inviteret en række fremtrædende danske og tyske samtidskunstnere til at udstille i museets historiske lokaler i Konservesgården.

Udstillingen viser samtidsmaleri i samspil med videoprojektioner og installatoriske værker, der får museets lokaler og inventar til at resonere i lys, lyd og bevægelse. Da museets mæcen fabrikant Mads Rasmussen i 1910 grundlagde Faaborg Museum, fungerede lejligheden i Konservesgården som museum. Det er disse lokaler, der danner ramme om Faaborg Museums præsentation af dansk og tysk samtidskunst med kunstnere, der på forskellig vis arbejder med landskaber, figur- og menneskeskildringer og med lyd- og videoinstallationer.

De deltagende kunstnere er: Fritz Bornstück, f. 1982 (DE), Heiner Franzen, f. 1961 (DE), Philip Grözinger, 1972 (DE), Ruprecht von Kaufmann, f. 1974 (DE), Ulrik Møller, f. 1962 (DK) og Vinyl – terror & – horror (DK).

Et ekko af Birkholms Berlin
Som en nutidig hilsen – et ekko – til Fynbomaleren Jens Birkholms (1869-1915) mangeårige tilknytning til både Faaborg og Berlin, retter udstillingen Birkholms Echo et aktuelt blik på Birkholms værker. Birkholm er en af Faaborg Museums helt centrale kunstnere. Han blev født og døde i Faaborg, men rejste og fik inspiration til sit kunstneriske virke bl.a. i Tyskland. Han boede i Berlin i årene 1892-1902 i de fattige arbejderkvarterer, hvor han skildrede mennesker og deres livsvilkår med et politiske engagement og en holdning til de uretfærdige sociale forhold. Hjemme i Faaborg fandt han sine motiver blandt de lokale på egnen, i byen og de omkringliggende landskaber. Han bibeholdt resten af livet en tæt kontakt til Berlin og den tyske kunstscene.

Udstillingen Birkholms Echo
Udstillingen Birkholms Echo er et aktuelt bud på relationen mellem danske og tyske kunstnere, der i dag bor og arbejder i Berlin. Som medkurator står billedkunstneren Ulrik Møller som bindeleddet. Han er selv født og opvokset i Vester Aaby tæt på Faaborg og udfolder sit kunstneriske virke i en vekslen mellem storbyen Berlin og Sydfyn. På udstillingen præsenterer Møller helt nye malerier med fynske landskabsmotiver fra Gamborg og Fjællebroen. Fritz Bornstück (DE, 1982) arbejder også med landskabsmaleriet, bl.a. i friluftstudier på samme måde som Fynboerne gjorde det for ca. 120 år siden. I en vekselvirkning mellem studier under åben himmel og arbejdet med det store lærred hjemme i ateliet er Bornstücks landskabsmotiver udspændt mellem en genkendelig virkelighed og en uvirkelig iscenesættelse. Ligesom Bornstück arbejder med collageteknik i en eksperimenterende tilgang til maleriet, arbejder også Ruprecht von Kaufmann (DE, 1974) med forskellige teknikker og pastose lag af maling i sine landskabsmotiver og figurbilleder. Von Kaufmanns malerier er sanselige og taktile, og i portrætter og menneskeskildringer sætter han fokus på sociale relationer og på at indfange erfaringer, der både er individuelle og alment menneskelige. Hos Philip Grözinger (1972, DE) bliver menneskefiguren til gengæld nærmest opløst i imaginære sci-fi universer, der indtages af skabninger i dystopiske landskaber med en ofte humoristisk undertone.

Foruden aktuelt samtidsmaleri præsenterer Heiner Franzen (DE, 1961) en række videoprojektioner og kunstnerduoen Vinyl – terror & – horror (DK) bidrager ligeledes med stedsspecifikke installatoriske værker, der med lyd og små maskiner skaber fortællinger med afsæt i museets historiske lejlighedsinventar.

Kunstnerne vil være til stede ved åbningen. Velkomst og introduktion ved museumsdirektør Gertrud-Hvidberg-Hansen.
Museet holder samme dag åbnet til kl. 23.00 i forbindelse med Faaborg Kulturnat. Museumscafeen serverer hele aften (frem til kl. 22.00) mad og drikke med et dansk/tysk islæt.

Kilde: Faaborg Museum


Adresse
Faaborg MuseumGrønnegade 75
5600 Faaborg

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 11:00 - 16:00
Onsdag: 11:00 - 16:00
Torsdag: 11:00 - 16:00
Fredag: 11:00 - 16:00
Lørdag: 11:00 - 16:00
Søndag: 11:00 - 16:00

Entre pris
Priser
Voksne: 100 kr.
Børn og unge under 18 år: fri entré
Studerende: 65 kr.
Grupper (min. 15 pers.): 90 kr. pr. person ved samlet betaling.
Kombi-billet (Faaborg Museum / Øhavsmuseet): 175 kr.
Ny Carlsberg Glyptoteks årskortholdere får 20 % på entrébilletten i udstillingsperioden af Kai Nielsen – Født af hverdagen 9/6 2024 – 5/1 2025.