Nål og Tråd

5 okt 2024 - 23 feb 2025

Garn og tekstiler har fået en opblomstring, en bevægelse, der nu præsenteres på Kunstmuseum Brandts gennem den danske kunsthistorie fra 1750´erne og frem til i dag.

Birke Gorm, nine to five plus overtime (lot2), 2024, Kunstmuseum Brandts: Som værdifulde genstande på en auktion indtager nålepuderne og nålene hovedrollen i Birke Gorms værk. I værket minder Gorm os om håndarbejdets store værdi som arbejde, men også som redskab til at finde ro og hvile.

Garn og tekstiler har fået en opblomstring, en bevægelse, der nu præsenteres på Kunstmuseum Brandts gennem den danske kunsthistorie fra 1750´erne og frem til i dag.

Oplev vilde, originale værker i stof, garn og tråd sammen med klassiske portrætter af strikkende og syende kvinder. I rammerne af den 155 år gamle Brandts Klædefabrik i Odense dykker ny udstilling ned i forholdet mellem kunst og håndarbejde og udforsker tidernes skiftende syn på de hænder, der står bag.
I toget, på caféerne og de sociale medier møder vi dem: Danskerne strikker, hækler og syr på livet løs. Også i samtidskunsten har garn og tekstiler fået en opblomstring, en bevægelse, der nu præsenteres på Kunstmuseum Brandts gennem den danske kunsthistorie fra 1750´erne og frem til i dag.
Det klassiske spørgsmål Hvad er kunst? besvares på nye måder i disse år. Kvinders værker ses ikke længere som mindre væsentlige end mænds, og minoriteternes stemmer kræver at blive hørt og få en plads i den etablerede kanon. Nu er tiden kommet til endnu et opgør med traditionerne: nemlig med kunsthistoriens traditionelle hierarki mellem materialerne.
Traditionelt er skulptur, arkitektur og malerkunst blevet anset som rigtig kunst, mens bl.a. keramik og tekstilt håndarbejde har rangeret lavere på listen. Mens de mandlige studerende på kunstakademierne blev undervist i de klassiske kunstarter, blev håndarbejdet traditionelt overleveret i kvindelige, familiære relationer.
I en tid, hvor kvindesynet i kunsten er under forandring, bruger mange samtidskunstnere i dag dette bevidst, og arbejder med håndarbejdet for at gøre os opmærksomme på både kunsthistoriske hierarkier og mediets kunstneriske potentiale.
Kilde:
Kunstmuseum Brandts

Adresse
Kunstmuseum BrandtsAmfipladsen 7
5000 Odense C

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 20:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 18:00
Søndag: 10:00 - 17:00

Entre pris
Entrépriser – alle dage
Voksen 135,- (inkl. sanseudstilling)
Børn (0-17 år) 0,-
Studerende 75,-
Grupper (min. 12 pers.) 95,-
Sanseudstilling børn 40,- (skolebørn kr. 20, og undervisere kr. 50,-)