Fredag den 4. april slår Esbjerg Kunstmuseum dørene op til Gadens Museum. Vi har inviteret en af Danmarks mest velanskrevne street artists Peter Birk til at omskabe den ene udstillingssal til en samlet manifestation med afsæt i værker fra museets samling. Esbjerg Kunstmuseum har en lang tradition for at lade udstillinger bevæge sig uden for murene. Vi arbejder dedikeret med at nå folk, hvor de færdes, holde samlingen vedkommende og gøre oplevelsen af kunst til en vigtig del af byens liv. Nu vender vi så at sige det hele på hovedet, for nu rykker vi ikke ud – vi henter i stedet gaden ind på museet.
Street art og museal kunst opfattes ofte som modsætninger. I løbet af de seneste 50 år har de to imidlertid med vekslende intensitet ladet sig inspirere af hinandens udtryk og strategier, og gennem de senere år har de nærmet sig hinanden yderligere. Flere og flere museer forsøger f.eks. gennem out reach at gribe direkte ind i det liv, der leves i det omgivende samfund, mens gadens kunst i flere byer nu indgår i kommunale brandingstrategier og dermed bidrager positivt til etablerede satsninger i vores urbane miljøer. Gadens Museum indskriver sig på den måde i allerede igangværende tendenser samtidig med, at det markerer en helt ny type cross over-samarbejde.
Esbjerg Kunstmuseum har givet Peter Birk det opdrag at vælge en håndfuld værker fra museets samling, der ikke alene skulle tjene som inspiration for en udstilling, men inkorporeres direkte i hans eget total-værk. Og på den måde er den såkaldte finkultur og massekulturen blevet forenet på en hidtil uset måde. Birk endte med at udvælge værker af Albert Mertz, Gunnar Aagaard Andersen og Richard Mortensen. Overordnet set er disse kunstnere alle eksponenter for en konkret-abstrakt og konceptuel retning inden for det 20. århundredes modernistiske kunst, der udgør en af kernerne i museets samling.
Mange kunstnere inden for netop denne tradition arbejdede ud fra ønsket om en demokratisk og folkelig omdannelse af hverdagens miljø gennem kunsten. Den konkrete kunsts geometriske principper med fokus på linje, flade, form og farve blev opfattet som ideelle til formålet. Der var nemlig tale om en kunst, som ikke forstillede noget, og som dermed blev anset som havende universel gyldighed.
Til Gadens Museum har Birk bl.a. skabt en samlet installation af fiktive signalflag, direkte inspireret af museets konceptuelle Albert Mertz-værk Who is afraid of Barnett Newman (1983). Et univers, som også refererer til Richard Mortensens formelle principper i maleriet Andet posthume brev til Clara Jensen (1968) og den serialitet og variation, der er bærende elementer i Gunnar Aagaard Andersens Den absolute kombinationsmulighed af kontrasterne mellem valør og kvalitet (1950).
Gadens Museum er blevet til i samarbejde med Galleri Grisk og kan ses frem til den 1. februar 2026.
Kilde:
Esbjerg Kunstmuseum
Esbjerg Kunstmuseum
Fakta
Peter Birk (f. 1985) bor og arbejder i Århus. Hans karriere er vokset ud af graffiti-miljøet, som han var involveret i som teenager. I dag er han stiftende medejer af Galleri Grisk, der formidler nogle af de største navne på den internationale street art-scene. Gadens Museum er hans første soloudstilling på et kunstmuseum.