I vores levetid – ny kunst fra Grønland
20 jun - 20 okt 2019Unge grønlandske kunstnere giver fingerpeg om fremtiden I anledningen af Hjemmestyrets 40 år jubilæum og Selvstyrets 10 år har Nordatlantens Brygge indbudt markante, unge grønlandske kunstnere til at give deres perspektiv på Grønland i dag og deres visioner for fremtiden. Udstillingen I vores levetid – ny kunst fra Grønlandsætter fem unge grønlandske kunstnere i stævne. […]
Unge grønlandske kunstnere giver fingerpeg om fremtiden I anledningen af Hjemmestyrets 40 år jubilæum og Selvstyrets 10 år har Nordatlantens Brygge indbudt markante, unge grønlandske kunstnere til at give deres perspektiv på Grønland i dag og deres visioner for fremtiden. Udstillingen I vores levetid – ny kunst fra Grønlandsætter fem unge grønlandske kunstnere i stævne. […]
info
Unge grønlandske kunstnere giver fingerpeg om fremtiden
I anledningen af Hjemmestyrets 40 år jubilæum og Selvstyrets 10 år har Nordatlantens Brygge indbudt markante, unge grønlandske kunstnere til at give deres perspektiv på Grønland i dag og deres visioner for fremtiden.
Udstillingen I vores levetid – ny kunst fra Grønlandsætter fem unge grønlandske kunstnere i stævne. De er alle vokset op under Hjemmestyret og Selvstyret – og har ikke selv været del af den kunstneriske vækkelse, som i 1970’erne satte præg på den grønlandske kulturscene frem mod indførelsen af Hjemmestyret.
Men i en tid, hvor Rigsfællesskabet slår sprækker, er de efter alt at dømme en del af den generation, der skal bære selvstændighedsprojektet på deres skuldre: Hvilken retning vil de? Hvilken fremtid ser de for sig? Og hvor befinder de sig nu, her i 40-året for indførslen af Grønlands Hjemmestyre?
Fandeninvoldsk sårbarhed
Udstillingen er kurateret af Bolatta Silis-Høegh, som selv har sat stort præg på den grønlandske kunstscene. Hun har udvalgt netop disse fem kunstnere til udstillingen, fordi de utvivlsomt vil sætte deres præg på de næste 40 års grønlandshistorie
– De stiller så mange spørgsmåls med vidt forskellige vinkler. De er meget forskellige i deres udtryk, i deres metoder og materialer. Men jeg tror også, de er forskellige i forhold til, hvordan de ser forholdet mellem Grønland og Danmark. Det allervigtigste for mig er, at jeg kan mærke hver enkelt af personerne bag kunsten. De er simpelthen gode fortællere, og deres kunst er historier, som bliver i vores hukommelse, siger hun om udstillingen.
Ifølge Bolatta Silis-Høegh er der både en befriende fandenivoldskhed hos kunstnerne, men også en genkendelig sårbarhed, der forvandles til råstyrke i deres kunst:
– Flere af kunstnerne er tydeligt inspireret af vores historie og traditioner. Men hvordan kan det tilbageskuende være så progressivt? Hvorfor er det så vigtigt for os i dag at se tilbage? Hvordan kan tyk symbolik pludselig brage igennem på den fede måde?
De fem kunstnere er:
Martin Brandt Hansen (f. 1990), som studerer på det Kongelige Danske Kunstakademi og arbejder med skulpturer og installationer.
Paninnguaq Lind Jensen (f. 1990), der bor og arbejder i Nuuk med fotografering og kunst.
Paarma Brandt (f. 1990), der lige er blevet færdig på Århus Kunstakademi og arbejder med fotogravure, masker og collage.
Inuuteq Storch (f. 1989), der er uddannet fra fotoskolen Fatamorgana og International Center of Photography, New York og arbejder i Sisimiut og København med found footage, foto- og videokunst.
Maja-Lisa Kehlet (f. 1992), der bor og arbejder med digital kunst i England.
Der er fernisering på udstillingen torsdag den 20. juni kl. 16-18. Det er dagen inden Grønlands Nationaldag, hvor Selvstyret fylder 10 år. Udstillingen kan ses frem til den 20. oktober.
Seminarer om grønlandsk kunst og litteratur
I forbindelse med udstillingen præsenterer Nordatlantens Brygge i samarbejde med den litterære feministiske organisation Terrapolis to eftermiddage med fokus på grønlandsk samtidslitteratur og kunst. De finder sted den 16. juni kl. 14-16.30 og den 23. juni kl. 14-16.30.
Her vil man kunne opleve grønlandske forfattere og kunstnere i samtaler, oplæsninger, performances, visninger af værker og oplæg, der ligesom udstillingen I vores levetid stilles skarpt på, hvordan Grønlands udvikling og fremtid spejles i kunsten. De deltagende er kunstner Jessie Kleemann, digter Aka Niviana, forfatter Katti Frederiksen, kunstner Jeannette Ehlers, lektor Kirsten Thisted, forfatter Iben Mondrup og fotograf Inuuteq Storch.
Hjemmestyrets og Selvstyrets jubilæum er noget, der vil præge kulturarrangementerne på Nordatlantens Brygge resten af året, hvor der vil være særligt fokus på Grønland.
Kilde: Nordatlantens Brygge
1401 København K
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 12:00 - 17:00
Søndag: 12:00 - 17:00
60 kr. for voksne
40 kr. for pensionister
30 kr. for studenter/unge
Gratis for børn under 12 år