Hvorfra min verden går?
Der bliver leget med kulturforståelse og reflekteret over kulturel identitet på Overgaden. KUNSTEN.NU kigger nærmere på de to aktuelle udstillinger.
Der bliver leget med kulturforståelse og reflekteret over kulturel identitet på Overgaden. KUNSTEN.NU kigger nærmere på de to aktuelle udstillinger.
Sofistikeret fotoudstilling.
På Overgadens første sal hænger Malene Nors Tardrups antropologiske fotoudstilling Replacement Migration. Det er en raffineret og smuk udstilling, som på fineste vis formår at fortælle en historie om at finde sig selv i det fremmede. For en stund handler migration ikke om hverken bandekrig, islam, dansk folkeparti eller sprogbarrierer. Fotografierne handler om at genkende sig selv i fremmede steder og knytte nye aspekter til sin personlighed gennem fremmede steder.
Konceptet er enkelt
Malene Nors Tardrup har lavet en portrætserie af immigranter. Immigranterne er enten immigreret fra Europa til Mellemøsten eller fra Mellemøsten til Europa. Portrætterne består af to billeder. På det ene fotografi er immigranten placeret i sit hjem. Det andet fotografi er et billede af immigrantens yndlingssted i det nye lands offentlige rum. Sammensætningen af de to billeder giver nuancerede portrætter med mange betydningslag.
Genkendelighed
De enkelte portrætter er dybt personlige. Hjemmene er udtryk for, hvor meget af den nye kultur, de portrætterede inviterer ind i privatsfæren. Udvælgelsen af yndlingsstedet fortæller om, hvad de fascineres af i deres nye land, eller modsat, hvor de genkender deres egen kultur.
Portrætterne er i deres helhed fyldt med lige dele romantik, eventyrlyst, udlængsel og frihed samt melankoli, skrøbelighed, og hjemvé. Den private fortælling bliver derfor til en genkendelig almenmenneskelig fortælling om den kamp eller positive udfordring, det kan være at forbinde sig med sin umiddelbare omverden og finde sig til rette i verden.
Kina Butik
Overgadens anden udstilling, Kina Butik, er en rodebutik af mursten, rislamper, legetøjstanks og jordbunker. En gruppe kunstnere har givet deres bud på, hvad Kina egentlig er for en mærkværdig størrelse. Det er ikke til at blive klog på, og man bliver nok næppe klogere på det efter et besøg på Overgaden.
Nu siger du Kina…?
De forstår det ikke. I det abstrakte hvide patchwork-værk 1.321.367.270 people synes Mette Winckelmann at opgive at forstå, hvad det betyder, at et land har så mange indbyggere.
Hvordan kan et land parre ekstrem kommunisme med ekstrem kapitalisme? – det er måske spørgsmålet i Tanja Rau & Olof Olssons lydværk Das Kapital – The Musical? I fotoserierne The near Future og The Future is Now, som skildrer den stemning af surrealisme og science fiction, som man kan forbinde med Kina, funderer Frans Jacobi over, hvad det er for en fremtid, som Kina indvarsler?
Kina shopping
Det viser sig dog hurtigt i udstillingen Kina Butik, at det handler mere om de deltagende kunstnere end om Kina. Udstillingen har undertitlen Undtagelsestilstand, og der er i pressematerialet lagt op til en kritisk undersøgelse af Kinas historie og de regelsæt, som Kineserne lever under.
Der er dog ikke meget undtagelsestilstand over Kina Butikken! I stedet kan man lystbetonet shoppe rundt i kunstnernes personlige forestillinger om Kina og relationer til Kina. Udstillingen siger mere om samtidskunstens associative og procesorienterede måde at arbejde på, end den siger noget om Kina.
Dybde og forundring
Malene Nors Tardrups fotografier begejstrede virkelig denne anmelder, og der skal herfra lyde en klar opfordring til at dykke ned i fotoudstillingen. Men som shopper i Kina Butik er det langt fra alle værkerne jeg køber. Der er dog noget befriende ved den legende og krøllede tilgang kunstnerne har til det abstrakte fænomen Kina, og det kan i bedste fald få os til at undre os over vores egen undren over Kina, underlige Kina.
Fakta
Udstilling
Hvorfra min verden går?
25 apr 2009 14 jun 2009
Malene Nors Tardrup, Kristina Ask, Jens Haaning, Jens Hultquist, Huskegruppen, Peter Brandt, Tomas Lagermand Lundme, Frans Jacobi, Tanja Rau, Olof Olsson, Lars Rank, Mette Winckelmann
Overgaden - Institut for samtidskunst Se kort og tider
Fakta
EVENTS I KINA BUTIK Torsdag d. 7. maj kl. 18 Murstensdag. Diskussion og workshop: byg din egen væg, vælt din egen væg. Søndag 10 maj kl 13 Kinesisk komfur. Kogekunst og madperformance. Søndag d. 24. maj kl. 13 Krise og Pengedag. Debat om demokrati og penge, aktion og vægavis. Torsdag d. 4. juni kl. 18 Christianshavns Internationale Kinadag. På 20-års dagen for massakren på Den Himmelske Fredsplads inviteres alle christianshavnere med et forhold eller ikke-forhold til Kina til kinesisk te, kinesisk skak og dansk skuespil. Bær orange tøj og hav Mao-sko på. Tanja Rau har modtaget statens kunstfonds arbejdslegat på 50.000 kroner