Livligt nærvær
ACTS – Festival for Performativ Kunst formåede at skabe et tilgængeligt møde med performancekunsten.
ACTS – Festival for Performativ Kunst formåede at skabe et tilgængeligt møde med performancekunsten.
info
”Følger du stadig mine skridt? På den anden side af vejen ser du en åbning. Gå ind ad den og op til træet og stil dig under kronen vedstammen”.
En blid, lys stemme i ørebøfferne guider mig rundt i Roskilde by, rundt på villaveje, gennem passager, og nu står jeg pludselig på en stor plæne i et lysspil under blade og kigger ud over marker, mens jeg lytter til lyde af træ, der knager og brager for til sidst at opløses i et rent elektronisk lydbillede.
I dialog med træerne
Søs Gunver Rybergs lydvandring i Roskilde by er en del af programmet på Museet for Samtidskunst i Roskildes festival for performativ kunst med deltagende kunstnere fra såvel Danmark som udlandet: ACTS. Og et af de få værker på festivalen, som ikke finder sted inden for museets område.
Rybergs værk Usynlig spiller på flere lag af lydlige optagelser – både 3D-optagelser af ”virkeligheden” på stedet og på meget fine bearbejdede reallyde på vej mod en opløsning til det surrealistiske. I starten er man usikker på om 3D-optagelserne, er lyde, som trænger i gennem hovedtelefonerne udefra.
Værket skubber til en interaktion med begivenhederne på byvandringen, tilfældige sansninger får betydning og bliver mere nærværende i den minimalistisk iscenesatte virkelighed. Og scenarier virker markant anderledes i kraft af det subtile ”soundtrack” i hovedtelefonerne. Min udsigt er ikke romantisk, men straks mere interessant med lydene af larmende træ i øregangene.
Undersøgelse af verden
Fokus for festivalen er som leder af Museet for Samtidskunst i Roskilde, Sanne Kofoed Olsen, siger det i sin åbningstale, at gøre den smalle, flygtige performative kunst mere synlig og tilgængelig ved at flytte den fra museet og ud til folk i det offentlige rum.
Udover selvfølgelig at sætte fokus på en kunstart, der tager udgangspunkt i nærvær, interaktionen og undersøgelser af krop i rum og tid – de essentielle sansninger af verden. En kunstart som også nu i Danmark vinder mere og mere terræn i kunstlandskabet.
At stoppe tiden
Ellen Friis’ performance installation Six Saints: Lene Vestegaard Hau, som finder sted i museets formidlingsafdeling undersøger fx intet mindre end muligheden for at stoppetiden. I 2001 lykkedes det Lene Vestergaard Hau at nedsænke en lysimpuls’ hastighed fuldstændigt. Det er den 4. performance i en serie på 6, hvor Friis tager udgangspunkt i berømte danskeres forskning omkring lys og tid. Friis gentager serielt 10 oplæsninger af en tekst om Lene Vestergaard Haus forsøg.
Friis live-optager herefter en lille film i forlængelse af oplæsningen, hun overfører filmen til sin laptop og siden film efter film til én af de 10 skærme opstillet i lokalet. Her ser man fx i et billede, hvordan Friis vaklende, balancerer på en cykel, sætter en tandpastatube i en høvlbænk eller synger børnesangen Bjerget i skoven.
På den led mimer performanceinstallationen videnskabelige eksperimenter, men undersøger også både tid og rum samt tekst og billede,udover forholdet mellem liveoptræden og dokumentation.
What is wrong with the world?
Ude i museets palægård finder en anden live performance sted Random Rants registration I.
Den Berlinbaserede kunstner Jörn J. Burmester tager som i traditionelt teater afsæt i en tekst, men lader via publikums intervention tilfældet styre fuldstændigt. Han råber ud til os: ”What is wrong with the world!!?” og trækker en tekst med alskens klager til verden frem. Herefter deler han sedler ud med klagepunkter og opfordrer publikum til også at deltage med deres egne bud:
”Neo-liberalism, nuclear power, facebook, the royal wedding”, råber folk,mens de lægger deres kort ned foran kunstneren. ”Art”, råber én frækt og Burmester griner glædestrålende. Publikum har forstået pointen og kommer med deres egne ideer.
Nærvær fremfor pølsesalg
Der var masser af live-nærvær, sansninger og undersøgelser på festivalen for performativ kunst, som måske godt kunne have haft flere tiltag ude i Roskildes byrum.
Men måske netop derfor havde festivalen succes med ikke at skulle konkurrere om underholdningsværdi i forhold til andre kommercielle tiltag som square dance, is og pølsesalg på hovedstrøget.
Fakta
ACTS – Festival for Performativ Kunst
28 maj 2011 29 maj 2011
Jesper Aabille, Überlyd, Tori Wrånes, Jana Winderen, Søs Gunver Ryberg, Jette Hye Jin Mortensen, Astrid Lomholt, Tine Louise Kortermand & Nina Björk Eliasson, Jane Jin Kaisen, Essi Kausalainen, Henrik Plenge Jakobsen, Ellen Friis, Lesley Flanigan, Christian Falsnaes, Jörn Burmeister, Elisabeth Apelmo & Marit Lindberg
Museet for Samtidskunst Se kort og tider
Fakta
De deltagende kunstnere fra ind- og udland: Elisabeth Apelmo & Marit Lindberg (S), Jörn Burmeister (D), Christian Falsnaes (DK), Lesley Flanigan (US), Ellen Friis (DK), Henrik Plenge Jakobsen, Essi Kausalainen (FI), Jane Jin Kaisen (DK), Tine Louise Kortermand (DK) & Nina Björk Eliasson (IS), Astrid Lomholt (DK), Jette Hye Jin Mortensen (DK), Søs Gunver Ryberg (DK), Jana Winderen (N), Tori Wrånes (NO), Überlyd (DK) og Jesper Aabille (DK)