Rhea Dall: “Overgaden er et grosted for kunstnerne mellem de store og små”
I forbindelse med Art Week 28. september – 3. oktober bringer vi en miniserie med fire ledere af udstillingssteder i København. Hvordan ser de på deres rolle på hovedstadens mangfoldige kunstscene? Rhea Dall er leder af kunsthallen Overgaden, der ligger på Christianshavn og især præsenterer de unge samtidskunstnere. “På Overgaden stiller kunsten samtidsdiagnoser”, siger hun.
I forbindelse med Art Week 28. september – 3. oktober bringer vi en miniserie med fire ledere af udstillingssteder i København. Hvordan ser de på deres rolle på hovedstadens mangfoldige kunstscene? Rhea Dall er leder af kunsthallen Overgaden, der ligger på Christianshavn og især præsenterer de unge samtidskunstnere. “På Overgaden stiller kunsten samtidsdiagnoser”, siger hun.
info
I forbindelse med Art Week 28. september – 3. oktober bringer vi en miniserie med fire ledere af udstillingssteder i København. Hvordan ser de på deres rolle på hovedstadens mangfoldige kunstscene?
Rhea Dall er leder af kunsthallen Overgaden, der ligger på Christianshavn og især præsenterer de unge samtidskunstnere. “På Overgaden stiller kunsten samtidsdiagnoser”, siger hun.
En af Københavns ældre kunstinstitutioner ligger på Christianshavn med udsigt til byens kanaler. Det er Overgaden, som har navn efter gaden, hvor udstillingsstedet ligger. Sidste år begyndte Rhea Dall som ny leder, og hun er ikke i tvivl om, hvad Overgaden kan tilbyde i forhold til samtidskunsten:
”Der er en splittelse i det kunstneriske økosystem. Ikke bare i København, men i hele Danmark. Lidt hårdt skåret kunne man sige, at der er de kunstnerdrevne udstillingsteder såsom Bizarro, Institut Funder Bakke og Red Tracy på den ene side, og store, glossy institutioner som Kunsten i Aalborg eller Charlottenborg på den anden side. Der mangler et grosted for kunstnerne mellem de store og små.”
Overgaden har været det trinbræt, siden stedet blev etableret i 1986, men splittelsen findes stadig, fortæller Dall:
”Det er helt essentielt, at der er en mulighed for at unge kunstnere, der har haft udstillinger på egne eller selvorganiserede steder, kan få lov til at vise, at de kan arbejde i stor skala og at de får mulighed for at prøve at arbejde med en institution, der støtter og hjælper med at være megafon ud til den større verden.”
Før Dall kom til Overgaden, var hun i mange år leder i den norske kunstverden. Da hun kom til København, oplevede hun til sin store glæde en stærk scene for samtidskunst.
”Noget af det jeg kan se, der rører sig voldsomt blandt kunstnerne, er dét at være et individ i verden, at finde plads, skabe kollektiver og nye modeller for samliv. Det handler om, hvordan vi behandler hinanden, og hvordan vi tager den danske kulturarv alvorligt – dette dækker alt fra spørgsmål om opløsningen af en kønnet binaritet til, hvordan vi taler om Danmarks tid som kolonimagt. Disse spørgsmål er der kommet et enormt fokus på i samfundet og i samtidskunsten – og det er utrolig vigtigt.”
Disse tematikker understreges i særdeleshed i de aktuelle udstillinger med Ida Thorhauge og Carl Emil Jacobsen samt i udstillingen Psychopathia Sexualis kurateret af Mathias Kryger. Thorhauges malerier bryder med binære kønsopfattelser i kunstens symboltunge motiver. Jacobsens skulpturer materialiserer undersøgelsen af kroppens relation til naturen og Krygers kuratering af udstillingen Psychopathia Sexualis undersøger psykopatologiseringen af køn, sex og seksualiteter i den hjemlige kunsthistorie.
Læs anmeldelse af Carl Emil Jacobsens udstilling.
Se video om Ida Thorhauges udstilling
Læs interview med Mathias Kryger om udstillingen Psychopathia Sexualis
Dall fortæller, at kunstnerne med deres værker ofte stiller en samfundsdiagnose, og det er er disse vildtvoksende bud på nye visuelle veje i verden, Overgaden skal sende videre ud til offentligheden. Derfor vil hun arbejde for, at Overgaden skal give besøgende mere end oplevelsen af eksperimenterende kunst og nye stemmer. Det skal være et forum og et mødested:
”Overgadens titel som ”Institut for samtidskunst” stammer tilbage fra en tid med fokus på diskursiv kunst i 1990erne. I dag skal Overgaden ikke blot skabe rum for en akademisk eller intellektuel samtale, der skal også være plads til den kropslige oplevelse af et møde, og det er derfor, at jeg godt kan lide idéen om et forum – og tanken om at bruge forkortelsen ”O” som logo, fordi cirklen er et tegn for inklusion, solidaritet og selvfølgelig et frækt, forførende hul, kroppen suges ind i,” fortæller den nye leder.
Fakta
Arrangementer på Overgaden under Art Week Art Talk: Magiske billedverdener, kvindefrigørelse og posthumane karakterer 2 okt kl 15-16 Art talk: Landskaberne, der omgiver os 30 sep 2021 kl 17-18 Kunsten.nu har fokus på Art Week 28 sep - 3 okt. Art Week er en kunstfestival i København med over 50 deltagende aktører, events, udstillinger og art tours. Denne artikel er venligst stillet til rådighed af Art Week. Art Week er søskendeorganisation til kunsten.nu.