Psychopathia Sexualis
13 aug - 10 okt 2021Psychopathia Sexualis retter med det spørgsmål en særlig opmærksomhed mod den stadig pågående HIV/AIDS-pandemi og dens udgrænsede historier fra medie-Danmark til kunst-Danmark, fra kabaret til aktivisme.
Psychopathia Sexualis retter med det spørgsmål en særlig opmærksomhed mod den stadig pågående HIV/AIDS-pandemi og dens udgrænsede historier fra medie-Danmark til kunst-Danmark, fra kabaret til aktivisme.
info
Anbefalet under Det skal du se! uge 32.
Året 1981 spiller en central rolle i udstillingen. I 2021 er det 40 år siden, at homoseksualitet blev strøget fra listen over psykiske lidelser i Danmark*. Det er også 40 år siden, at US Center for Disease Control (CDC) i sin ugentlige rapport Morbidity and Mortality Weekly offentliggjorde en artikel omhandlende en sjælden lungesygdom fundet hos fem ellers raske homoseksuelle mænd i Los Angeles, den første officielle rapportering om, hvad der senere bliver kendt som AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome).
Udstillingsprojektet Psychopathia Sexualis tager afsæt i de to historiske hændelser fra 1981 og undersøger psykopatologiseringen af køn, sex og seksualiteter ved at stille det grundlæggende spørgsmål: Hvor er den del af den hjemlige kunsthistorie som omhandler HIV og AIDS?
Psychopathia Sexualis retter med det spørgsmål en særlig opmærksomhed mod den stadig pågående HIV/AIDS-pandemi og dens udgrænsede historier fra medie-Danmark til kunst-Danmark, fra kabaret til aktivisme.
Udstillingen Psychopathia Sexualis spreder sig i Overgadens søjlesal og indeholder et udvalg af medie- og kampagnemateriale fra 1980erne og 1990erne, plakater og objekter fra blandt andet Bøssehuset på Christiania samt kunstværker hvoraf fotografiske bevægelsesstudier af Niels Nedergaard (1944-1987) spiller en central rolle.
Den danske maler Maria Wæhrens skaber et nyt vægmaleri til udstillingen og en anden væg fyldes af plakater af den kenyansk-canadiske kunstner Brendan Fernandes, som spørger til medikamentet PrEP, der i pilleform fungerer som en forebyggende behandling mod HIV.
Desuden vises blandt andet Elmgreen & Dragsets glasurner Side Effects fremstillet i farver fra medicinalindustriens HIV-medicin; videoværket De Brune Pletter fra 1989 af Maria Thastum om skammen forbundet med AIDS-krisen; et nyt skulpturelt værk af Zoltan Ará; en tegning af Sidsel Meineche Hansen skabt af methylenblåt og en performance i Ørstedsparkens magiske offentlige rum af Cassie Augusta Jørgensen.
Endvidere præsenteres dokumentation fra performancekollektivet DUNST og et ikonisk værk af Nicholas Maxim Endlichers forbinder HIV- og AIDS-krisen med tv-kanalen MTVs popkulturelle fremkomst i 1981.
Deltagende kunstnere:
Zoltan Ará, Karim Boumjimar, Elmgreen & Dragset, Nicolas Maxim Endlicher, Brendan Fernandes, Sidsel Meineche Hansen, Katrine Dirckinck-Holmfeld, Cassie Augusta Jørgensen, Carlos Motta, Niels Nedergaard, Maria Thastum, Maria Wæhrens med flere.
Kilde: Overgaden
1414 København K
Tirsdag: 13:00 - 18:00
Onsdag: 13:00 - 18:00
Torsdag: 13:00 - 20:00
Fredag: 13:00 - 18:00
Lørdag: 11:00 - 18:00
Søndag: 11:00 - 18:00
Handicaptoilet - nej
Gratis for ledsager - ja