Billedserie: Cirkus
Udstillingen Cirkus på Gl. Holtegaard undersøger cirkusmotivets plads i kunsthistorien fra det moderne gennembrud til samtidskunsten i dag.
Udstillingen Cirkus på Gl. Holtegaard undersøger cirkusmotivets plads i kunsthistorien fra det moderne gennembrud til samtidskunsten i dag.
Udstilling på Gl. Holtegaard undersøger cirkusmotivets plads i kunsthistorien fra det moderne gennembrud til samtidskunsten i dag.
Gl. Holtegaard kaster med udstillingen CIRKUS lys over udvalgte tematikker omkring cirkusmotivet i kunsten fra 1890’erne til i dag. Som et billede på den moderne tid og livet i storbyen trak cirkus i begyndelsen af det 20. århundrede avantgardekunstnere til. Den typiske motivkreds med heste, klovne, akrobater og scener fra kulissen blev et populært afsæt for tidens eksperimenter med kunstens form- og billedsprog.
Helt frem til i dag er kunstneres brug af cirkusmotivet inspireret af såvel det absurde og groteske som de efterhånden næsten mytiske menneskelige fortællinger, der knytter sig til genren.
I udstillingen installeres ældre og nye værker side om side, så temaer udfolder sig på tværs af kunsthistorien. I temaet Bag scenen ses eksempelvis den groteske splattertragedie Teetotum (2017) af franske Pauline Curnier Jardin (f. 1980), hvor cirkusverdenens hårde hverdagstræning på gysende b-films-manér slår børn og artister ihjel. Videoværket er installeret side om side med Storm P’s (1862-1949) maleri af den nervøse grønne klovn fra 1940, der anspændt titter frem på scenen fra bagtæppets mørke. Sammenstillingen af værkerne anskueliggør de sider af cirkuslivet, man ikke nødvendigvis ser i rampelyset, men fortæller også om motivets udvikling gennem i kunsthistorien.
Performativt formidlingsprogram
Gl. Holtegaard har bedt en række kunstnere og andre fagligheder forholde sig til konkrete værker i udstillingen: Lektor i Teater og Performancestudier ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab Michael Eigtved præsenterer en performance lecture med live optræden af en nyscirkusartist. Teater Mungo Parks Mungo Lab besøger Gl. Holtegaard og opsætter den eksperimenterende forestilling Mungo Lab #35 – CIRKUS. Cellist Josefine Opsahl fremfører en musikalsk performance, hvor udstillingen folder sig ud sammen med musikken.
Læs mere her.