Grafiske forbindelser i Vendsyssel
12 danske samtidskunstnere har bidraget til udstillingen Grafiske forbindelser på Vendsyssel Kunstmuseum.
12 danske samtidskunstnere har bidraget til udstillingen Grafiske forbindelser på Vendsyssel Kunstmuseum.
I Tórshavn på Færøerne har 12 danske kunstnere aflagt et besøg på det litografiske værksted Steinprent. Det er der kommet en række litografiske stentryk ud af, som nu udstilles på kunstmuseet i Vendsyssel under titlen Grafiske forbindelser.
Ideen bag udstillingsprojektet er at udforske og udbrede kendskabet til stentryk. De udvalgte kunstnere er Zven Balslev, Peter Carlsen, Claus Carstensen, Nils Erik Gjerdevik, Jonas Hvid Søndergaard, John Kørner, Fie Norsker, Bjørn Nørgaard, Julie Sass, Andreas Schulenburg, Svend-Allan Sørensen og Katrine Ærtebjerg. De repræsenterer forskellige kunstnergenerationer og udtryk i et forsøg på at afspejle stentrykkets mangfoldighed.
Nogle af kunstnerne har allerede mange års erfaring med stentrykket, mens det for andre er første gang, de stifter bekendtskab med teknikken. Alle arbejder er udført i store formater.
Fakta
Udstilling
Grafiske forbindelser
29 nov 2014 1 feb 2015
Kathrine Ærtebjerg, Fie Norsker, Nils Erik Gjerdevik, Svend-Allan Sørensen, Claus Carstensen, Peter Carlsen, Andreas Schulenburg, Julie Sass, Zven Balslev, John Kørner, Jonas Hvid Søndergaard, Bjørn Nørgaard
Vendsyssel Kunstmuseum Se kort og tider
Fakta
Stentryk også kaldet litografi er en grafisk plantryksteknik. Motivet tegnes med en fed farve (tusch) på en plansleben, speciel kalksten. Stenen holdes fugtig under trykningen, hvorved trykfarven kun hæfter på de partier, der er tegnet med den fede farve. Ved farvetryk anvendes én sten for hver farve. Teknikken blev opfundet omkring 1796, og fra midten af 1800-tallet til midten af 1900-tallet omfattede stentryksproduktionen, bl.a. etiketter, plakater, emballage, undervisningsmateriale, bladillustrationer, børnebogsillustrationer og reproduktioner. Litografi blev også tidligt en kunstnerisk udtryksform. Kunstnere som Toulouse-Lautrec anvendte teknikken i sine berømte plakater, og senere har talrige billedkunstnere gjort ham kunsten efter som regel i samarbejde med professionelle litografer, der mestrer den vanskelige trykketeknik. Som medie rummer litografiet en rig mulighed for at eksperimentere med såvel teknik som motiv og skabe helt nye udtryk.