Jonas Hvid Søndergaard
Jonas Hvid Søndergaard har i mange år været optaget af både spirituelle og videnskabelige spørgsmål. Hans værker handler generelt om den menneskelige eksistens set i relation til kosmos, men på en sådan måde, at eksistensen og det kaos, som ofte knytter sig til den, holdes i skak af en række stramme, geometriske former.
I Jonas Hvid Søndergaards billeder optræder trekanter, spiraler, ellipseformer, stjerneformer m.v. På den ene side holder de hinanden i spænd på fladen, på den anden side opstår der ved konfrontationen imellem dem en række højenergiske, eksplosive virkninger.
Hvid Søndergaards arbejde er i høj grad en undersøgelse af ‘den hellige geometri’ ud fra tanken om, at der findes nogle dimensioner i tilværelsen, som rækker ud over tanken og kroppen, og som bedst lader sig indfange af – mønstre.
En figur, som ofte går igen, er labyrinten. Han har blandt andet taget udgangspunkt i labyrinten på gulvet i katedralen i Chatres. I andre billeder har Jonas Hvid Søndergaard arbejdet med spiraler, som stammer fra den hedenske tids ornamentik. Her undersøger han mystikken, ritualet og historien, som ligger gemt i oldtidens efterladenskaber såsom helleristninger, pyramider og runer.
Jonas Hvid Søndergaard tilhører den nyere generation af danske malere, som slog igennem i 00’erne. Han var med til igen at udfordre flademaleriet, som havde ligget stille hen siden starten af 1990’erne.