Rigtige netkunstpionerer elsker fejlkoder

Af
3. februar 2017

Netkunstpionererne Artnode undersøger internettets potentialer og problematikker i en suite af nye værker på Den Frie. Den varierede udstilling kommer omkring nettets ekspansive markedsplads i dag og kigger tilbage på tidligere produktioner fra 1990’ernes cyberpunkdage. Denne kombination af kunsthistorie og adressering af yderst nutidig virkelighed er vellykket og indbydende – både for kendere af netkunsten og med tilgængelighed for den almindelige bruger.

View fra sektionen File Room. Artnode 2017. Foto: Lior Zilberstein

Netkunstpionererne Artnode undersøger internettets potentialer og problematikker i en suite af nye værker på Den Frie. Den varierede udstilling kommer omkring nettets ekspansive markedsplads i dag og kigger tilbage på tidligere produktioner fra 1990’ernes cyberpunkdage. Denne kombination af kunsthistorie og adressering af yderst nutidig virkelighed er vellykket og indbydende – både for kendere af netkunsten og med tilgængelighed for den almindelige bruger.

Af
3. februar 2017

Netkunstpionererne Artnode undersøger internettets potentialer og problematikker i en suite af nye værker på Den Frie. Den varierede udstilling kommer omkring nettets ekspansive markedsplads i dag og kigger tilbage på tidligere produktioner fra 1990’ernes cyberpunkdage. Denne kombination af kunsthistorie og adressering af yderst nutidig virkelighed er vellykket og indbydende – både for kendere af netkunsten og med tilgængelighed for den almindelige bruger.

I internettets sammenstød mellem fortid og nutid
Det er sagt, at internettet kendetegnes af, at materiale fra fortid og nutid konstant sammenblandes. Gennem alle former for tilgængeliggjorte arkiver og simple søgninger på Google og Youtube indføres fortiden hele tiden i det højteknologiske nutidsflow. Selv obskure kunstproduktioner er tilgængelige gennem en hurtig søgning, herunder kunstneriske eksperimenter med internettet som medie og emne, som fremsynede kunstnere gjorde det dengang i den digitale tidsregnings så fjerne 1990’ere.

En hjørnesten i dansk sammenhæng var i kollektivet Artnode, der omkring hjemmesiden af dette navn udbredte værker af en fast kerne og løsere associerede bidragydere i en blanding af små indslag og hele udstillinger og bogprojekter. Det blev bemærket og værket 100 drawings fra 1998 – lavet i hast som analoge tegninger af websidens indhold, da man ikke havde internetopkobling til at fremvise webværker – blev fluks indkøbt af Statens Museum for Kunst og tilhører i dag Kobberstiksamlingen som grafisk værk!

Mens internettet er blevet stadigt mere allestedsnærværende, har Artnode ikke ladet høre fra sig i en årrække, ligesom netkunst som særskilt genre er blevet noget overdøvet af den generelle mediebrug i kunsten. Det er blevet norm på den ene eller anden måde at anvende internettet i kunsten, og berøringsfladen med nettets verden er ikke forbeholdt tekniknørder og futurister, men er banal hverdagspraksis for stort set alle.

Desto mere interessant er det at se, hvad pionererne har at sige i år 2017.

Det materialiserede internet
Med udstillingen 404 Not Found vender Artnode tilbage i udstillingssammenhæng med en iscenesættelse af Den Fries hovedetage gennem seks rum, der hver især kan siges at ville ‘materialisere’ det virtuelle internet. Det er således ikke en skærmbaseret udstilling, og der er faktisk ikke en eneste computer at sætte sig ved, endsige noget, der faktisk er ‘online’. Det synes næsten som et dogme at undgå denne umiddelbare præsentationsform og i stedet afsøge nye modeller for “netkunst”. Det sker gennem de seks afdelinger med de enkle titler Status, Market, File Room, REcall, Museum og User’s Club – Offline. Der er ikke nogen given rækkefølge igennem disse rum, der gør brug af Den Frie Udstillingsbygnings karakteristiske rumforløb; man kan så at sige surfe rundt i bygningen og linke rummene gennem sin egen rute.

Fra sektionen Status. Foto: Lior Zilberstein

Hypertekst-monumenter
Det midterste rum, Status, giver nok den mest monumentale indgang til sagerne. Her står en række store, mørke plader opstillet som kultiske eller ekstraterrestiale monolitter. Ved nærmere betragtning viser de sig hver at indeholde en inskription i form af en HTTP (Hypertext Transfer Protocol) statuskode: internetoverførslernes bærende meddelelser som “202 Accepted”, “204 No Content” og den nok særligt genkendte “404 Not Found”, som har givet udstillingens titel.

Denne effektive monumentgørelse kan ses som en oprigtig hyldest til internettets kodemekanik såvel som en påpegning af det let absurde og for langt de fleste helt uforståelige plan, som så meget af vores kommunikation er lagt ud på.

3D-gipsprint fra File Room. Indholdsfortegnelse over 5 udstillinger kurateret af Artnode. Foto: Lior Zilberstein

Samme fremhævelse af den digitale absurditet findes i sektionen File Room. Her har Artnode anvendt en 3D-printer til at udforme objekter genereret af gamle filer af gruppens tidligere værker. Hvad der engang var koden for billeder, tekster eller medieclips, er her blevet rene koder, der skaber helt abstrakte former opstillet i montrer på sokler som skulpturer. Sådan genererer fortidens data nye former, der både kan ses som æstetiske eller helt tilfældige.

Internettet fra utopi til markedsplads
I sektionen Recall genbesøges Artnodes fortid og netkunstens barndom endnu mere eksplicit. En opstilling af skærme (ikke computere) viser gruppens tidligere værker og arkivisk materiale som interviews med kunstneren Roy Ascott og optagelser fra en rejse til Ars Electronica-festivalen i 1999. Hensigten med disse flashbacks, der mere fremstår som fragmenter end en gennemskuelig præsentation af fortidige værker, synes at være at skitsere et billede af netkunstens pionertid og de nysgerrige forhåbninger, der omgav den nye teknologi og dens sociale muligheder dengang i en utopi om åbne og frie grænser.

Hvor internettet så er endt henne, kommenteres i afdelingen Market: som en kommerciel markedsplads, hvor millioner af varer pakkes og udsendes. Følgelig har Artnode etableret en netbutik, hvor den i branchen anvendte indpakningsrobot er opsat i lokalet, klar til at spytte kasser ud til udsendelse.

Fra sektionen Market. Foto: Lior Zilberstein

Varerne i butikken er indsamlede genstande med forbindelse til internettets historie: gear som gamle modems og telefoner, software som disketter med det stort anlagte digitale leksikon fra 1990’erne. Alt sammen kan købes via Artnodes til lejligheden etablerede netbutik: www.404notfound.dk

Igen en effektfuld materialisering af nettets usynlige verden med en nærmest Superflex-agtig virkelighedsgengivelse. Således ubemandet virker installationen dog lidt statisk ved besøget – tænk, hvis den kunne opleves, mens maskinen arbejdede.

Et interaktivt møde med den digitale fortid
I Museum har Artnode lavet en digitaliseret genskabelse af det for gruppen vigtige værk 100 Drawings fra 1998. I et ellers tomt, grønt rum kan man på en skærm se sig selv betragte det, som må være den gamle udstillings værker. Skærmen står endda ovenpå et møbel med skuffer til fremvisning af grafik med reference til ‘originalernes’ placering i Kobberstiksamlingen. Et absolut finurligt møde med fortiden, der mere er en refleksion over, hvordan man kan fremkalde en tidligere udstilling end en overskuelig oplevelse af den.

Det interaktive møde med 100 Drawings i Museum. Foto: Lior Zilberstein

User’s Club – Offline genbruger også et af gruppens tidligere værker fra Statens Museum for Kunst fra 2001. Her var formålet at lave en udgave af den russiske avantgardist Rodchenkos installation Worker’s Club fra 1920’ernes Sovjet, omsat til internetalderen som idealistisk mødested for nettets medskabende brugere. Dette rum, der, som titlen angiver, er holdt offline uden digital underholdning, er mest en scene for events under udstillingsperioden og fremstår ikke ligefrem som en revolutionær platform. Artnode kommenterer, at “bruger”-begrebet ikke er så dækkende for det allestedsnærværende internet i dag. Hvorfor så ikke en mere kraftfuld iscenesættelse af nutidens roller i denne sektion, det omfattende aktivitetsprogram til trods?

Fra User’s Club – Offline. Foto: Lior Zilberstein

At give internettet form
404 Not Found leverer en serie overbevisende og reflekterede formgivninger af internettets abstrakte væsen. Den gør brug af en nærmest klassisk museal æstetik med monumenter, skulpturelle former i montrer og en udbredt inddragelse af tidligere værker. Dette tangerer til tider en lidt statisk karakter gennem udstillingen – netkunstens interaktive tradition taget i betragtning. Men i dette synes der at ligge en særlig pointe i forhold til den hyperaktive og underholdningsafhængige netverden. Netkunstens pionerer vil have os til at stoppe op ved fejlkoderne.

Fakta

Artnode er dannet af en række kunstnere som ikke-kommerciel organisation i 1995 for at skabe og distribuere kunst i nye digitale medier. Dette har fundet sted gennem websiden www.artnode.org og en række udstillinger og udgivelser som antologien Vi elsker din computer (2008). Medlemmerne tæller Mogens Jacobsen, Jacob Lillemose, Niels Bonde, Kim Borreby, Morten Schjødt, Nikolaj Recke og Martin Pingel, og Artnode har repræsenteret over 100 danske og udenlandske kunstnere. Et katalog til udstillingen 404 Not Found kan downloades her  Arrangementer i forbindelse med udstillingen: SEXUAL HACKING 8 feb kl 18 De tre kunstnere Cornelia Sollfrank (DE), Tatiana Bazzichelli (IT) og Maja Malou Lyse (DK) er inviteret denne aften, hvor Artnode modererer en diskussion om internettets historie i relation til køn. UBERMORGEN 9 feb kl 17 Som en del af Artnodes eventprogram gæster den pionerende duo UBERMORGEN (lizvlx og Hans Bernhard) Den Frie Udstillingsbygning og giver indblik i deres kunstneriske og kompromisløse arbejde med internetbaseret kunst. EVAN ROTH 15 feb kl 18 I samarbejde med Alexandra Instituttet har Artnode denne aften invitereret den amerikanske kunstner Evan Roth til at fortælle om sit arbejde med at visualisere og arkivere kultur gennem en utilsigtet brug af teknologi.