Det er både ødelæggende og livgivende. Vandet har været centralt i kunsten såvel som for menneskets overlevelse i århundreder. Vandet har i kunsten været brugt til at formidle både det skønne og det mareridtsagtige.
I oktober er der åbnet en række udstillinger, hvor havet, vandet, og især dets relation til mennesket er omdrejningspunkt. Her ser vi nærmere på fire udstillinger, der på hver deres måde undersøger alt fra havets symbolisme til fremtidens stigende vandstande.
Drøm og mareridt, længsel og angst, skønhed og gru. Udstillingen Havet på Louisiana bliver en opdagelsesrejse både over og under overfladen, hvor international kunst og videnskab mødes. Myter, historie og samtid smeltes sammen og danner grundlag for udstillingens tre temaer: Havet mellem kunst og videnskab, det sublime, det mytologiske hav og det antropocæne hav.
Vi ved mere om overfladen på Mars end om verdenshavene, der dækker 71 procent af vores egen planet. Jo mere vi kigger ned under overfladen, desto flere utrolige ting opdager vi, og finder vi fantasiens billedatlas frem, oversvømmes vi ligefrem af forestillinger, fortællinger og fantastiske skabninger. Havet er et reservoir for kollektive forestillinger om guder, uhyrer og eventyr, men i dag er det også en losseplads og en ressource, som vi har drevet rovdrift på. Trods menneskets egen uanseelige størrelse kan vores påvirkning nu spores overalt i havet.
Ad Mare betyder ‘til havet’ på latin, og netop havet er omdrejningspunkt for Trine Kjærhauges debutudstilling. Havet kan symbolisere fødsel og genfødsel, det kan være en rensende, men også en ødelæggende og dødelig kraft. Havet er også en metafor for vores skiftende sindstilstande, hvilket man kan se i talemåder som “at ramme bunden”, når man er gået psykisk ned, eller “at komme op til overfladen igen”, når man vender tilbage til en normal eller tilfredsstillende levevis efter en hård eller isoleret periode.
Udstillingen er delt ind i fire tematiske rum med henholdsvis fire kompositioner og fem lydinstallationer. Værkerne tager udgangspunkt i havet med brug af østers- og muslingeskaller i kompositionerne, som symboliserer både det mikrokosmos, vi alle er, og det makrokosmos, vi er en del af. Mennesket, der er en del af noget større. Lydinstallationerne rummer lydkompositioner af duoen Cort Lunde. De besøgende kan træde ind eller lægge sig under overdimensionerede strandskaller og få følelsen af at dykke ned i havets univers - ligesom hvis man satte en konkylie til øret.
I udstillingen Koralvæsen tager Maja Friis den besøgende med under overfladen, og til et intimt og æstetisk møde med verdens forsvindende koraller. Ved hjælp af makrooptik og i samarbejde med koralforskere fra Københavns Universitet, viser Maja Friis de bitte små væsner i helt stor skala gennem individuelle videoportrætter. Korallernes skønhed portrætteres i nært samspil med deres stille forfald i en sanselig oplevelse af klimaforandringernes alvor.
Koralvideoerne bygger på Maja Friis’ flerårige arbejde med makrooptiske undersøgelser og filmoptagelser af forskellige koralarter. Denne udstilling tager afsæt i eksisterende videomateriale, men er et selvstændigt, nyskabt værk med et udtryk, rumligt design og atmosfære, der udvikles specifikt til Bibliotekssalens rum og besøgende. Koralvæsen stiller helt skarpt på koralindividet, og artens særlige sensitivitet overfor den globale opvarmning.
Vandet kommer udforsker forholdet mellem vand, mennesker og natur i en hastigt forandret verden gennem et sanseligt og poetisk udstillingsunivers, hvor der, på trods af dystre udsigter, også er håb og muligheder. Vand er en af vor tids største udfordringer. Det er ikke længere et spørgsmål om hvis, men hvornår vandet kommer – og hvordan vi tilpasser os. Stigende havniveauer og hyppigere skybrud kræver radikale ændringer af byernes design og organisering.
I udstillingen sættes der fokus på en fremtid med stigende vandmasser – fra oven, fra siden og fra neden. Dyk ned i aktuel viden, vilde visioner, realiserede projekter, omfattende undersøgelser og historiske perspektiver. Lad dig inspirere af, hvordan borgere oplever en ny hverdag med vand, og hvordan forskere, arkitekter, byplanlæggere, kommuner og organisationer arbejder sammen om at skabe løsninger til vores fælles fremtid med vand.