Månedens kunstner: Tue Greenfort

Af
28. april 2025

I april dykker Art Matter ned i Tue Greenforts praksis, som kredser om den natur, vi er så forbundet med, at vi slet ikke kan adskille os fra den.

Tue Greenfort. Foto: Ny Carlsbergfondet.

I april dykker Art Matter ned i Tue Greenforts praksis, som kredser om den natur, vi er så forbundet med, at vi slet ikke kan adskille os fra den.

Af
28. april 2025

I 2007 lod han temperaturen på Sharjah Art Museum stige med to grader ved at skrue ned på airconditionanlægget og brugte den økonomiske gevinst på køb af regnskov. Til Skulptur Projekte Münster samme år recirkulerede han vandet fra en forurenet parksø ved hjælp af en gyllespreder, der tilførte vandet jernklorid til bekæmpelse af algevækst, og på Sorø Kunstmuseum anlagde han i 2014 en mark tilsået med monokulturer.
Tue Greenfort har i en lang og vægtig international karriere kredset om økologi og biodiversitet og i sine kunstprojekter inddraget et væld af økonomiske, sociale, politiske, historiske og filosofiske perspektiver.
Han er ikke nogen mediespecifik kunstner, men arbejder fra et research- og idebaseret udgangspunkt og ofte i samarbejde med andre fagligheder.
Greenfort er interesseret i vores naturbegreb og den måde, hvorpå vi forstår natur. For hvad er natur egentlig for en størrelse, og hvad er vores værdibegreber om den?
Tue Greenfort: <i>Ruderat</i>, Den Frie Udstillingsbygning. Foto: Lior Zilberstein
Tue Greenfort: Ruderat, Den Frie Udstillingsbygning. Foto: Lior Zilberstein
Han opfatter naturen som en kampzone, der involverer et større kompleks af spørgsmål: Hvordan forholder vi os til menneskets relation til andre arter, produktionsjordbrug, fredet natur, ejendomsret over jorden? Det er nogle af de spørgsmål, han behandler.
Det gør han i værker som Der er ikke én frø, der er ikke én fugl, der er ikke én fisk. 2009/2014, hvis ordlyd er lånt fra Anders Fogh Rasmussens berømte tale på Venstres landsmøde i 2003. Da værket blev vist på Sorø Kunstmuseum i 2014 bestod det af slides af rødlistede arter, som er truede eller uddøde arter samt en anlagt mark, sået til med monokulturer – de fem mest almindelige plantearter i Danmark.
Inkluderer alle levende væsener
I 2012 stod Greenfort bag projektet The Worldly House: An Archive Inspired by Donna Haraway’s Writings on Multispecies Co-Evolution, Compiled and Presented by Tue Greenfort. I en hytte havde Greenfort samlet en række kunstværker og projekter af forskellige kunstnere, der alle kredsede om menneskets dybe forbindelse med omverdenen og et livssyn, der inkluderer alle levende væsener.
Tue Greenfort: <i>Periphylla</i>, Den Frie Udstillingsbygning. Foto: Lior Zilberstein
Tue Greenfort: Periphylla, Den Frie Udstillingsbygning. Foto: Lior Zilberstein
Ofte sporer Greenfort ind på menneskeskabte forandringer i naturen, ikke mindst har han været optaget af gopler, som fuldstændig overtager et havområde som følge af stigende temperaturer. Det kan udmønte sig i fascinerende glaspustede gopler eller en kæmpemæssig svævende ballonformet vandmand.
Tue Greenfort: <i>Prototaxites</i>, 2017-18. Installation view. Photo: Courtesy the Artist and Gallery Johann König
Tue Greenfort: Prototaxites, 2017-18. Installation view. Photo: Courtesy the Artist and Gallery Johann König
400 millioner år gammel svamp
Kunstneren graver ofte dybt i historien, for at give publikum mulighed for at se sig selv i et større perspektiv. De gigantiske seks meter høje ‘svampesteler’ ligner raketter, skabt af rumvæsener. Skulpturerne låner deres form og navn, Prototaxites, fra en 400 millioner år gammel forhistorisk svamp, forskere mener eksisterede for hele 400 millioner år siden. Svampeskulpturerne bliver levendegjort, idet der ud fra huller i overfladerne vokser Østershat-svampe.
"Jeg er tilhænger af, at kunsten i treenighed med videnskaben og politikken kan være med til at ændre vores vaner og få os til at se os selv i et lidt større perspektiv".

Tue Greenfort

Tue Greenfort har ståe bag flere offentlige udsmykninger og et eksempel er de bygningsintegrerede værker til Climate Challenge Laboratory, på DTU i Lyngby, som han færdiggjorde i 2024, og som forholder sig til forskernes arbejde med at udvikle løsninger på verdens klimaudfordringer.
Her har han inddelt planter og træer i bygningen efter deres respektive klimazoner, skabt en solskive af genbrugsglas fra solceller og forkullet en af de bærende træsøjler. Endelig har han installeret en lang snoet lysskulptur, der blandt andet er inspireret af en mikroskopisk organisme, som i tidernes morgen var ophavet til fotosyntesen.
Tue Greenfort mener, at kunsten handler om at være undersøgende og nysgerrig overfor den natur, vi er så forbundet med, at vi slet ikke kan adskille os fra den. Han mener, at kunstens store force er, at den kan noget som politikken og videnskaben har svært ved: nemlig at berøre os følelsesmæssigt, så vi forstår problematikkerne på en anden – måske mere kropslig – måde.

Fakta

Tue Greenfort
f. 1973

Uddannelse:
1997-2000 Det Fynske Kunstakademi
2000-2003 Städelschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste, Frankfurt am Main


Udvalg af gruppe- og soloudstillinger:
Equilibrium (2022), Venedig Biennalen (2022), Under brolægningen, stranden! (2021), SculptureCenter (2013), dOCUMENTA(13), Berlinische Galerie (2012), South London Gallery (2011), Kunstverein Braunschweig (2008) og Secession, Wien (2007).

Udvalg af offentlige kommissioneringer:
Milk Heat, Wanås (2009), Aminkorkim, Kornberg (2015), The Modernist Glade, Milton Keynes (2021-2023).

Tue Greenfort modtog i 2022 Ny Carslbergfondets Kunstnerlegat.