Unge Kunstnerstemmer: Julie Nymann

Af
2. december 2024

Julie Nymann er en kunstner, der fordyber sig i flere medier – hun vil skabe bro mellem mennesker på en meningsfuld måde og gøre op med stigmaet omkring dysleksi.

Værkbillede: vi er stolte ordblinde 2024. Foto: Julie Nymann

Julie Nymann er en kunstner, der fordyber sig i flere medier – hun vil skabe bro mellem mennesker på en meningsfuld måde og gøre op med stigmaet omkring dysleksi.

Af
2. december 2024

Julie Nymann har det seneste år gået i grønt. Helt grønt. Fra top til tå. Det er en del af hendes nye værk Vi er stolte ordblinde der lige nu kan opleves, som en del af Kunst På Arbejdes udstilling Årgang 2024. Julie Nymann vil nemlig sætte gang i samtalen om det stigma hun selv har oplevet som en person med dysleksi - og så vil hun bruge kunsten ikke bare som brobygger, men som manifest. Vi har givet mikrofonen til Julie Nymann i denne omgang Unge Kunstnerstemmer. Se videoen på vores Instagramprofil: @artmatter.dk
Hvis du kort skulle karakterisere din kunstneriske praksis, hvad vil du så lægge vægt på?
Kunst kan åbne nye verdener og skabe bro mellem mennesker på en meningsfuld måde. Mine værker kombinerer ofte fotografi, lyd, video og samarbejder. For mig handler det om at undersøge, hvordan vi skaber mening – både individuelt og som samfund – og om at udfordre de historier og normer, vi tager for givet. Det er vigtigt for mig, at skabe positive oplevelser og en vedvarende forandring med min kunst.
Hvor finder du inspiration? Og hvordan er din arbejdsproces typisk fra idé til færdigt værk?
Min inspiration kommer fra hverdagen, samtaler med andre og mine egne oplevelser – og især mine erfaringer med dysleksi. Et godt eksempel er mit værk Vi er stolte ordblinde, som lige nu vises på Møstings Hus som en del af Kunst På Arbejdes udstilling Årgang 2024. Her er selve fotografiet resultatet af en performativ handling, hvor jeg dagligt har klædt mig i grønt tøj for at udfordre den røde farve, som forbindes med dysleksi i den nationale ordblindetest. I stedet vil jeg lade den grønne farve stå som et symbol på håb, accept og stolthed over sig selv.
Julie Nymann klæder sig i grønt, som en performativ del af værket <i>Vi er stolte ordblinde</i>. Foto: Julie Nymann.
Julie Nymann klæder sig i grønt, som en performativ del af værket Vi er stolte ordblinde. Foto: Julie Nymann.
Min proces starter ofte med en idé og research , der udvikler sig gennem eksperimenter og samarbejder. Jeg fandt fx ud af, at den nationale ordblindetest benytter farverne rød, gul og grøn i en samtale med en læsevejleder. Fordi jeg arbejder tværfagligt ender et værk derfor ofte et helt andet sted, end hvor jeg begyndte.
Hvad håber du, at man som beskuer får ud af din kunst?
Jeg håber at kunne skabe rum og oplevelser hvor alle føler sig velkomne, og har lyst til at være nysgerrige og tage handling til at forandre verden. Vi lever i en kompleks tid, og det vigtigste er at passe på hinanden. Jeg håber, at mine værker kan skabe både eftertanke og genklang. Jeg ønsker at bryde med forestillingerne om dysleksi som en begrænsning og i stedet vise, hvordan vi kan se på det som en styrke. Det vigtigste for mig er at skabe rum, hvor folk føler sig set og kan reflektere over, hvad det vil sige at være menneske i en verden, der ofte definerer os ud fra vores "fejl". Jeg mener, at vi skal løfte hinanden og bidrage til en bedre verden med vores superkræfter.
Jeg synes, at der stadig er et behov for bedre arbejdsforhold og støtte til kunstnere i Danmark.

Julie Nymann

Hvad synes du om kunstmiljøet? - Og er der en udstilling du ser frem til at se?
Kunstmiljøet kan være både inspirerende og udfordrende. Jeg har boet og arbejdet i New York, hvor jeg oplevede en energi og et sammenhold, der virkelig motiverede mig og gav mig nye perspektiver til min praksis. Den energi bruger jeg i min praksis hver eneste dag. Jeg synes, at der stadig er et behov for bedre arbejdsforhold og støtte til kunstnere i Danmark. Noget, der virkelig gav genklang hos mig, var podcasten Rosa's Reality Radio, hvor der blev skabt et rum for ærlige og modige samtaler om kunstneres arbejdsvilkår. Heldigvis føler jeg, at der er en ændring på vej i den generelle samtale om kunstnerens rolle og vilkår i samfundet. Kunstnere bidrager til mere end blot æstetik - vi bidrager med perspektiver, der kan transformere, hvordan vi forstår os selv og vores verden.
Lige nu glæder jeg mig til at opleve Barbara Krugers No Comment på ARoS. Hun bruger stærke tekst- og billedkombinationer til at udfordre normer og magtstrukturer. Jeg er spændt på at se, hvordan udstillingen kan åbne for kritiske refleksioner og kan engagere publikum i spørgsmål om vores egne roller i samfundets strukturer. Det er denne type kunst som inspirerer mig til selv at arbejde med værker, der undersøger identitet, samfundsstrukturer og magtdynamikker – og hvordan disse markører former vores forståelse af os selv og vores relationer til andre.

CV

Julie Nymann

Solo & duo-udstilling

2024: Solo, Vandrehallen, Hillerød bibliotek, “Vi er stolte ordblinde”, Hillerød
2022: Inter Arts Center, “Use it well”, with Signe Ragnkjær Holm, Malmø
2021: The house that whispers, SMK National Gallery and Royal Cast Collection, København

Gruppeudstillinger
2024: Kunsthal Charlottenborg, Exit, København
2024: Møstings, Kunst På Arbejde, København
2024: The National Maritime Museum of Finland, Kotka
2021: Grevinde Danner, Collaborations by Tania & Thomas Asbæk, København
2018: Kallmann-Museum Ismaning, Munich
2017: Bröhan-Museum, Berlin; Biennale of Contemporary Art, Lebanon
2016: Den Frie Udstillingsbygning, København; Mixer Arts, Istanbul
2015: Fotogrask Center, København
2015: The Bronx Museum of the Arts, New York
2015: lter4 culture voices aairs, Basel

Artist Talks

2024: Svendborg bibliotek: “Fordelene ved at være ordblind”, Svendborg
2024: Free Lunch Series, Art Hub Copenhagen,

Samtale med Gry Kaalund Nicolaisen, forperson for Dansk Ordblinde Samfund og Julie Lund Jensen, Ph.d.-student ved Roskilde Universitet

2023: Sound and Learning, Sound Art Hub, Struer