Unge Kunstnerstemmer: Luca Bjørnsten

Af
9. december 2024

Luca Bjørnsten er denne uges unge kunstnerstemme, og med hans levende brug af farver og hang til obskure syn på dagligdagens trivialitet, tager han os med gennem sin kunstneriske proces.

Portrætbillede af Luca Bjørnsten i udstillingen Building Bricks - Celebrating 5 years på Bricks Gallery

Luca Bjørnsten er denne uges unge kunstnerstemme, og med hans levende brug af farver og hang til obskure syn på dagligdagens trivialitet, tager han os med gennem sin kunstneriske proces.

Af
9. december 2024

Luca Bjørnsten er optaget af at vise os, hvordan alt det umiddelbare kan ændre karakter og blive æstetisk inspirerende - måske endda smukt eller humoristisk. Han vil gerne invitere publikum til at se på det mærkværdige i de ting vi overser, og så understreger han, hvor vigtigt det sociale er i livet som kunstner, der både kan være udfordrende og ensomt. Vi har givet mikrofonen til Luca Bjørnsten, der er denne uges unge kunstnerstemme, og du kan se videointerviewet med kunstneren på vores instagram profil: @artmatter.dk.
Hvis du kort skulle karakterisere din kunstneriske praksis, hvad vil du så lægge vægt på?
Min kunstneriske praksis fokuserer på at isolere det umiddelbare i vores omgivelser og undersøge, hvordan det ændrer karakter gennem fordybelse. Jeg henter inspiration fra steder som supermarkeder, tankstationer og reklamer – hverdagsobjekter, der rummer skulpturelle og visuelle kvaliteter, når de tages ud af deres kontekst. Mit arbejde balancerer mellem humor og alvor, hvor internetkultur, digitale referencer og materialer spiller en central rolle. Gennem æstetik fra computerspil, sociale medier og taktile teknikker undersøger jeg, hvordan vi relaterer til vores samtid, og finder skønhed i det banale og flygtige.
Værkbillede: <em>Melt Down</em>, 2024. Foto: Luca Bjørnsten.
Værkbillede: Melt Down, 2024. Foto: Luca Bjørnsten.
Hvor finder du inspiration? Og hvordan er din arbejdsproces typisk fra idé til færdigt værk?
Jeg finder inspiration i alt fra hverdagsobservationer til mere skæve og fjollede idéer, der af en eller anden grund hænger fast. Det kan være noget så simpelt som en sjov form, et uventet mønster eller en farvekombination, der opstår tilfældigt. Ofte kommer idéer fra situationer eller billeder, jeg støder på, som i øjeblikket virker små, men som jeg ikke kan slippe. Det er ikke altid noget, jeg kan omsætte med det samme – nogle gange ligger det og modnes, indtil løsningen giver sig selv.
Værkbillede: <em>Im coming home</em>, 2023. Foto: Luca Bjørnsteen.
Værkbillede: Im coming home, 2023. Foto: Luca Bjørnsteen.
Min arbejdsproces begynder ofte med research. Jeg samler billeder fra nettet og fotograferer ting, jeg ser, og har gennem årene opbygget et stort arkiv, der er inddelt i tematiske mapper. Det fungerer som en idébank, hvor jeg kan finde inspiration, men jeg lader også processen være åben, så idéerne kan tage uventede drejninger undervejs.
Når jeg arbejder, handler det om at finde en balance mellem humor, æstetik og materialevalg. Jeg leger med teknikker og eksperimenterer, indtil værket føles rigtigt – det må gerne være sjovt, fjollet eller på grænsen til det absurde, så længe det skaber en ny oplevelse af noget velkendt
Hvad håber du, at man som beskuer får ud af din kunst?
Jeg håber, at beskueren får en pause fra den verden, der ofte føles som om, den konstant er i brand. Det er vigtigt for mig at skabe en anden historie – et rum, hvor der er plads til humor, nysgerrighed og undren. Jeg vil gerne invitere folk til at se det velkendte på en ny måde og finde skønhed eller mærkværdighed i det, vi måske ellers overser.
Det, jeg håber at give beskueren, er også det, jeg ønsker at give mig selv: en følelse af ro og fordybelse, men også en leg med virkeligheden. Jeg vil skabe en oplevelse, der ikke nødvendigvis giver svar, men som åbner for en anden måde at se og forstå vores omgivelser på. Om det så er gennem farver, former eller skæve elementer, handler det for mig om at minde os om, at der stadig er noget smukt og meningsfuldt at finde midt i al kaosset.
Hvad synes du om kunstmiljøet? - Og er der en udstilling du ser frem til at se?
Jeg synes, det er svært at definere kunstmiljøet som én ting, for det kan se meget forskelligt ud afhængigt af, hvor man befinder sig. Men overordnet er jeg taknemmelig for det sociale aspekt ved at udstille og tage på messer. Det er noget, jeg sætter stor pris på, selvom jeg ved, at mange af mine venner og kollegaer kan finde det udfordrende.
Livet som kunstner kan nemlig ofte føles ensomt eller isoleret, og det er derfor virkelig stimulerende for mig at mødes og tale med andre kunstnere eller folk i den kreative branche. De samtaler og møder skaber et fællesskab, hvor man kan dele erfaringer, idéer og perspektiver, som jeg synes er uundværlige – både for mit arbejde og for min motivation. Og her er jeg meget taknemmelig for de kollegaer, jeg har, og mine gallerister.
Fra højre: <em>I am qualified for the career I want,</em> 2024. <em>& Bagage Carrousel,</em> 2022. <a href="https://artmatter.dk/artguide/calendar/building-bricks-celebrating-5-years/">Udstilling <em>Building Bricks - Celebrating 5 years</em></a> Foto: Luca Bjørnsteen.
Fra højre: I am qualified for the career I want, 2024. & Bagage Carrousel, 2022. Udstilling Building Bricks - Celebrating 5 years Foto: Luca Bjørnsteen.
Ja, der er særligt to udstillinger, jeg ser frem til. Først og fremmest ser jeg frem til at se Mathias Malling Mortensens udstilling Alt det som ikke er på Esbjerg Kunstmuseum, der løber frem til 23. februar 2025. Udstillingen fungerer som en dialog mellem Mathias’ egne værker og hans farfar Richard Mortensens værker. Jeg har talt med Mathias løbende og fulgt lidt med i processen, men har endnu ikke set den i virkeligheden, så det glæder jeg mig meget til.
Derudover ser jeg virkelig frem til en kommende duo-udstilling, jeg har med Line Finderup Jensen til maj 2025 på Albert Contemporary i Odense. Line er, udover at være utrolig dygtig og original, et vidunderligt og sjovt menneske. Jeg synes, det bliver spændende at se, hvordan vores værker kan indgå i dialog med hinanden og skabe et univers, der både forstærker vores individuelle udtryk og åbner for nye sammenhænge.

CV

Luca Bjørnsten (b. 1986)
Bor og arbejder i København, repræsenteret af Bricks Gallery.

Uddannelse:
2011 BFA i Fine Art, Gerrit Rietveld Academie, NL.

Udvalgte solo udstillinger:
2024 Window Display, Magasin du Nord, Copenhagen,
2024 Brainiac, Albert Contemporary
Supermarché, JPS Gallery, Paris
2023 Swab Art Fair, JPS Gallery, Barcelona
Landscapes, Still Lifes & Other Things, Bricks Gallery, København
2022 Days of our lives, Albert Contemporary, Odense
2021 Landscape, Bricks Gallery, Copenhagen
2019 Plastiasia, Bricks Gallery, Copenhagen
2018 Greetings, SØ, Copenhagen
2017 Window Display, Bredgade 56, Copenhagen

Udvalgte gruppeudstillinger:
2024 GRAND OPENING 2.0, Albert Contemporary, Odense
2024 BUILDING BRICKS - Celebrating 5 years, Bricks Gallery, Copenhagen
2024 Grand Opening Show of JPS Gallery Hong Kong, JPS Gallery, Hong Kong
2024 The Really Great Winter Show, Albert Contemporary, Odense
Enter Art Fair, Albert Contemporary, Copenhagen, DK
Art Herning, Albert Contemporary, Herning, DK
2023 Enter Art Fair, Bricks Gallery, Copenhagen
Through The Fence, Albert Contemporary, Odense
Summer Love, Gärna Gallery, Madrid
Art Central, JPS Gallery, Hong Kong
UVNT Art Fair, Gärna Gallery, Madrid
Meeting Point, Galerie Slika, Lyon
Art Herning Art Fair, Albert Contemporary, Herning
2022 Galerie Èclectique, Albert Contemporary, Odense
Joy 2.0, Gärna Gallery, Madrid
Panorama, Cohle Gallery, Menorca
CAT, Specta, Copenhagen
2021 Grand, Albert Contemporary, Odense
Staying Alive, Berntson Bhattacharjee Gallery, Malmø
2020 TWENTYFOUR II, Bricks Gallery, Copenhagen
Enter Art Fair, Bricks Gallery, Copenhagen
Paintings In Paintings, Monteverita, Paris
The Show Must Go On, Bricks Gallery, Copenhagen
2018 5 Years, Limited Works, Copenhagen