Frygt ikke, thi vi kommer med kunst

Af
5. september 2008

I dag åbner U-TURN Kvadriennalen for Samtidskunst endelig. Den handler om at lægge frygten til side og lade sig rive med.

Dan Perjovschi dekorerer Den Hvide Kødby. Foto: Anders Sune Berg

I dag åbner U-TURN Kvadriennalen for Samtidskunst endelig. Den handler om at lægge frygten til side og lade sig rive med.

Af
5. september 2008

info

U-turn foregår på forskellige lokaliteter i København:

Tap E, Carlsberg

Kunsthallen Nikolaj

Københavns Havn

Sønderboulevard (Kbh V)

Rådhuspladsen

Capm X

Takkelloftet (Det Kgl. Teater)


“Vi har fået lov at realisere det, der er vores største drøm. En udstilling med 64 kunstnere, der er kommet op at stå takket være et fantastisk team og takket være den konkurrence, som Kunstrådet udskrev i 2005. Vi har sådan set arbejdet lige siden. Titlen U-TURN fandt vi på, fordi vi gerne ville lave en u-vending i forhold til den retning, vi syntes man i Danmark kørte kunstscenen, men også på et mentalt plan,” starter Solvej Helweg Ovesen pressemødet.

HuskMitNavns installationer på Sønderboulevard. Foto: Anders Sune Berg
HuskMitNavns installationer på Sønderboulevard. Foto: Anders Sune Berg
Elmgreen og Dragsets intervention ved Den Lille Havfrue. Foto: Hasse Ferrold.
Elmgreen og Dragsets intervention ved Den Lille Havfrue. Foto: Hasse Ferrold.

Den sjældne kunst
“Der er 36 nye værker på udstillingen, som alle har taget tematikker op, som vi har forbundet med den her u-vending: Kulturel oversættelse, det ny Europa og den mere tidsbaserede kunst, som sjældent finder vej til kunstinstitutionerne i Danmark. Vi ville gerne komplementere den danske kunstscene med nogle værker og nogle kunstnere, som dermed rejser spørgsmålet: Hvordan kan kunst være gestus i dag?” forklarer Solvej Helweg Ovesen.
Det betyder, at blandt andet performances vil være en stor del af udstillingen og programmet på Camp X og Takkelloftet i Operaen. Kunstprojekterne i det offentlige rum vil blande sig i hverdagslivet på Rådhuspladsen, Københavns Havn og Sønderboulevard.

København tilbage i bevidstheden
Behovet for festivalen er tydeligt og Kunstrådets formand Mads Øvlisen siger:
“Vi ser med stolthed på de mange danske kunstnere, der klarer sig godt i udlandet, men København var med tiden blevet et sted, man flygtede fra. København har ikke været den lokalitet, den fortjente at være. Men nu er den heldigvis på vej til at blive det. Takket være blandt andet dette initiativ.”

Undertitlen til festivalen
Undertitlen til festivalen
Tap E. Foto: Anders Sune Berg.
Tap E. Foto: Anders Sune Berg.

Nysgerrighedens potentiale
U-TURNs undertitel, Replace fear of the unknown with curiosity, stammer fra et tidligere værk af Tanja Nellemann Poulsen, hvor hun spurgte: “Kunne den bedste kur mod frygt være nysgerrighed?” U-TURN valgte at bruge det som en arbejdstese.
“Dels fordi vores tid er meget præget af frygt – frygt for det ukendte, frygt for terror. Men også en lidt mindre dramatisk frygt overfor samtidskunsten. En usikkerhed, der bunder i, at man ikke rigtig ved, hvad man skal stille op med den. Vi tænker det som en opfordring, som kan sætte nysgerrigheden ind i mødet med kunsten.
Det har også betydet, at vi har startet projekter, som vi ikke helt har haft fuldstændig kontrol over. Det handler om at lade eksperimentet udfolde sig, og det har også gjort, at udstillingen ikke er benhårdt kurateret, men har overladt en del af kontrollen til kunstnerne selv. U-TURN er jo på mange måder et eksperiment. Den kreativitet, der ligger i kunsten har vi forsøgt at overføre til udstillingen,” forklarer Judith Schwarzbart.

Kunst som springbræt for debat
Folkene bag U-TURN håber at nå bredt ud, og at der kommer en reaktion fra folk. For med udstillingen vil de gerne diskutere, hvad samtidskunsten er.
“Men i udstillingen ligger der også en masse tematikker, som er langt mere almene: Vores syn på verden, nationen, vores kulturelle selvforståelse. Vi ønsker med andre ord, at udstillingen bliver et springbræt for en debat,” understreger Judith Schwarzbart.


Fakta

Kunstfestival

U-turn

5 sep 2008 9 nov 2008

A Kassen, Lucas Ajemian, Nevin Aladag, Laylah Ali, Fredrik Auster, Nina Beier & Marie Lund, Michael Beutler, Bik Van der Pol, Manon de Boer, Bosch & Fjord, Irina Botea, Jota Castro, Henning Christiansen, Chto delat?, Lilibeth Cuenca, Olafur Eliasson, Elmgreen & Dragset, Köken Ergun, Jakup Ferri, Fluchtkunst, FOS, Dora García, Jens Haaning, Mona Hatoum, Romuald Hazoumé, Husk Mit Navn, Hannah Höch, Jesper Just, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Daniel Knorr, Joachim Koester, Július Koller, Irina Korina, John Kørner, Ann Lislegaard, Mads Lynnerup, Ján Mančuška, Jette Hye Jin Mortensen, Aydan Murtezaoglu, Wangechi Mutu, Deimantas Narkevičius, Ioana Nemes, Melik Ohanian, Hélio Oiticica, Paulina Olowska, Roman Ondak, Parfyme, Pavel Pepperstein, Dan Perjovschi, Tanja Nellemann Poulsen, Walid Raad, Rimini Protokoll, Kirstine Roepstorff, Pia Rönicke / Zeynel Abidin Kızılyaprak, Xabier Salaberría, Tomás Saraceno, Zineb Sedira, Roman Signer, Nedko Solakov, Hito Steyerl, Mladen Stilinović, Tove Storch, Daniel Svarre, Roi Vaara, Danh Vo

Fakta

U-TURN er kurateret af Charlotte Bagger Brandt, Solvej Helweg Ovesen og Judith Schwarzbart, som i 2006 vandt en konkurrence udskrevet af Kunstrådet om afholdelsen af en festival for samtidskunst. Se mere om udstillingen, debatarrangementerne, de offentlige kunstprojekter og performances på: www.uturn-copenhagen