“Vi kan slet ikke være foruden en dybere, holistisk forståelse for vores tilhørsforhold til verden”.

Af
30. april 2025

Interview med billedkunstner Tue Greenfort, som du kan møde til Art Matter Local 2025 i Guldborgsund

Tue Greenfort. Foto: Ny Carlsbergfondet.

Interview med billedkunstner Tue Greenfort, som du kan møde til Art Matter Local 2025 i Guldborgsund

Af
30. april 2025


Vi er på randen af en økologisk katastrofe, men kunsten kan noget, som videnskaben og politiken har svært ved: nemlig at berøre os følelsesmæssigt, mener Tue Greenfort.
En mindre sø og to vandhuller nær Ore på Falster. En smal bræmme af siv og dunhammere omkranser området, og så breder markerne sig ellers ud. Vådområdet er en parentes i landbrugs-oceanet. Plancher fortæller om ‘naturgenopretning’ og en udrydningstruet Grønbroget tudse, der lever her.
Vandhullerne ved Orevej. Foto: Tue Greenfort.
Vandhullerne ved Orevej. Foto: Tue Greenfort.
Her vil billedkunstner Tue Greenfort under Art Matter Local Festivalen, som foregår i Guldborgsund kommune 28-31 maj, placere små en-til-en bronzeskulpturer af roer, korn, dunhammer og siv. Arter, der lige nøjagtig hører til her på stedet, og som billedliggør det sammenstød af forskellige former for natur – og ikke mindst opfattelser af natur – som stedet er et udtryk for.
Ligeledes vil han under festivalen hænge en af sine oppustelige kæmpegopler op i markedshallerne i Stubbekøbing.
Tue Greenfort bor her på Falster, tæt ved Orevej-vandhullet, men har en lang, international karriere bag sig med udstillinger på blandt andet Documenta og Skulptur Projekte Münster. Han er i sin kunst optaget af økologi og biodiversitet, temaer som han behandler ud fra en bred vifte af perspektiver – såvel økonomiske, sociale, politiske, historiske som filosofiske.
Her løfter han sløret for nogle af de tanker og overvejelser, der ligger til grund for hans praksis.
Læs også Månedens kunstner: Tue Greenfort. Her kan du få et indblik i nogle af kunstnerens mange værker og projekter.
Hvilken slags kunstner er du?
“Jeg er ikke en kunstner, der arbejder i et bestemt medie. Jeg er meget lidt interesseret i værkkategorier.
Jeg er interesseret i, hvordan samtiden bliver genfortalt igennem medierne. Min metode og arbejdsform lægger sig vel op ad undersøgende journalistik. Jeg forsøger altid at holde gang i idegrundlaget gennem hele processen frem mod en udstillingsåbning, og oftest finder værket sin form hen ad vejen – om det så skal være en tekst, en bronzeskulptur eller en afstøbning af en strandbred”.
Tue Greenfort: <i>Strandafstøbning</i> fra <i>Under brolægningen, stranden!</i>, Kunstforeningen GL STRAND, 2020. Installationsbillede. Foto: Dorte Krogh.
Tue Greenfort: Strandafstøbning fra Under brolægningen, stranden!, Kunstforeningen GL STRAND, 2020. Installationsbillede. Foto: Dorte Krogh.
Hvad optager dig som kunstner?
“Jeg er interesseret i vores naturbegreb og i den måde, hvorpå vi forstår natur. Hvad er natur egentlig for en størrelse?
Natur er en ideologisk kampzone, der involverer et større kompleks af spørgsmål: Hvad mener vi, når vi taler om fredet natur? Hvordan forholder vi os til produktionsjordbrug, ejendomsret over jorden, individuel frihed kontra forholdet til andre arter?
Danmark er så gennemkultiveret og naturen har så lille et areal, at det reelt er dem, der dyrker jorden, der forvalter biodiversiteten. Det er sådan nogle problematikker, jeg altid har været interesseret i.
Det peger i retning af, at vores værdibegreb omkring natur aldrig rigtig er blevet udfoldet. Hvad er værdien af et træ? Du kan måle den økonomiske værdi i forhold til, hvor meget brænde, du kan få ud af det, men hvad er træets æstetiske værdi?
Hvad er værdien af et vådområde, en sø eller en strandeng? Hvis man kunne sætte nogle størrelser på det, ville man nok komme lidt tættere på, hvor værdifuld naturen egentlig er.
Det er den mest kedelige, 'døde' natur, der er i Danmark. Det står rigtig skidt til med vandmiljøet, og man kigger ud over endeløse roemarker. Det er den klaustrofobiske naturtilstand, som jeg er vokset op med her i smukke Danmark, og globalt set er vi alle vidner til den ekstreme økologiske katastrofe, vi lige nu befinder os i”.
I Markedshallen i Stubbekøbing vil publikum opleve en kolosal oppustelig gople som lyser i alle spektralfarverne. Der er tale om den pneumatiske lysskulptur “Dræbergople” (2017 - 2025) af kunstneren Tue Greenfort. Den store ægformede ballon er inspireret af en invasiv gople art også kaldet Ribbegople (i pressen udråbt som Dræbergople). Foto fra Tue Greenforts udstilling <em>Equilibrium</em> på Koenig Galerie, 2022. Foto: Roman Maerz.
I Markedshallen i Stubbekøbing vil publikum opleve en kolosal oppustelig gople som lyser i alle spektralfarverne. Der er tale om den pneumatiske lysskulptur “Dræbergople” (2017 - 2025) af kunstneren Tue Greenfort. Den store ægformede ballon er inspireret af en invasiv gople art også kaldet Ribbegople (i pressen udråbt som Dræbergople). Foto fra Tue Greenforts udstilling Equilibrium på Koenig Galerie, 2022. Foto: Roman Maerz.
På hvilken måde relaterer kunst og natur sig til hinanden?
"En af kunstens store tematikker har netop altid været naturen. Kunsthistorisk har der, fra landskabsmaleriet og frem, været en særlig identitetsskabende iscenesættelse af landskabet, og her er jo allerede en oversættelse af, hvad natur er. Dermed kan man sige, at kunsten billedliggør nogle ideologisk forankrede værdisætninger af naturen.
For mig er natur overordnet abstrakt – jeg ved ikke, hvad natur er! Naturen er vel alt i verden omkring os og i os selv – en holistisk størrelse.
Alt efter, hvordan vi taler om naturen, kan man snakke om en særlig natur eller et særligt værdiforhold til verden omkring os, og det er her, det hele bliver komplekst og filosofisk super interessant.
Naturen er ikke på forhånd givet. Vi taler om naturen, som om vi er enige om, hvad vi snakker om, men det er vi jo ikke, og det er måske det, der er problemstillingen?
Jeg synes, kunsten er et interessant felt at arbejde i, netop fordi naturforståelsen er så gennemsyret af billeder. Og fordi billedliggørelsen indvirker på virkeligheden, mener jeg, at kunst udgør vigtig funktion i forhold til spørgsmålene omkring klimaforandringerne i vores tid".
Hvad har kunsten så at gøre i forhold til de aktuelle klimaproblematikker?
"Kunsten kan noget af det, som videnskaben og politikken har svært ved: Nemlig at berøre os følelsesmæssigt, så vi forstår problematikken på en anden – måske mere kropslig – måde.
Politikerne er for kortsigtede, fordi de er afhængige af magt, og lige meget hvor meget videnskaben taler om, at der er en klimakrise, at den er menneskeskabt, og at vi bliver nødt til at ændre os radikalt her og nu, så sker der simpelthen for lidt.
For mig er det et spørgsmål om at udfolde billeder og visioner. I stedet for at give op og være bitter eller pessimistisk.

Tue Greenfort

Jeg er tilhænger af, at kunsten i treenighed med videnskaben og politikken kan være med til at ændre vores vaner og få os til at se os selv i et lidt større, værdifuldt perspektiv.
Jeg er tilhænger af en proces frem mod, at vi oplever natur på en meget mere saftig og sexet måde i forhold til vores økonomi og selvopfattelse".
Hvordan fremmer vi sådan en oplevelse?
"Selvom der stort set ikke er plads til natur i Danmark, er der alligevel alle de helt nære naturoplevelser i dagligdagen, som nærer min livslyst. Lige nu kommer rovfuglene trækkende forbi hernede på Falster. Der er Traner, og uglerne tuder om natten. Der er altid – på trods af den tamhed, som præger naturen her til lands – nogle store naturoplevelser i det små, der betyder ekstremt meget for mig.
Vi er forbundet med verden igennem vores tilhørsforhold til alt det andet liv omkring os. Lige så snart vi rykker ved den balance, så er vi faktisk temmelig fucked som art. Vi kan slet ikke være foruden en dybere, holistisk forståelse for vores tilhørsforhold til verden. Det er ikke et religiøst projekt, jeg er ude i – og det rækker ud over medmenneskelighed.
Det handler om, hvordan vi oplever det andet liv ved siden af os – om det så er myggen på hånden, loppen, parasitten eller bakteriefloraen, der er i os. Det er en abstrakt størrelse, som vi er nødt til at gentænke – for at opdage at vi faktisk står et meget positivt sted.
For ligesom vi har en udvidet kunstforståelse, så har vi en udvidet naturforståelse. Og fordi vi har det, så har vi faktisk muligheden for at gøre noget ved det. Vi har muligheden – ja, det er måske den største byrde, for det ser ikke ud til, at vi gør det?
Men det kunne ikke være en mere spændende tid at leve i, for jeg tror, at vi i løbet af vores levetid vil se nogle ekstreme forandringer på godt og ondt. Det er mere end nogensinde en opbrudstid, vi lever i. Det er det, der er så fantastisk og gør mig ydmyg overfor min eksistens.
Ud fra et eksistentialistisk synspunkt er der jo ikke nogen, der har lovet os, at vi altid skulle leve i en statisk fredstid. Verden er et dynamisk sted. Vi er nødt til at være her og nu og tilpasse os den foranderlige situation. Det handler, tror jeg, meget om at være positiv.
For mig er det et spørgsmål om at udfolde billeder og visioner – at eksponere en gestus i forhold til problemstillingerne. I stedet for at give op og være bitter eller pessimistisk.
Den fordring, der ligger i at være menneske, må være at se, hvor fantastisk det overhovedet er, at vi har mulighed for at opleve det her liv. Det må være det, man må give tilbage. Det er kunstens métier: at være medskabere i en større værdifuld og inkluderende vision. Skabe billeder, der rækker ud over ens eget banale liv.
Det er den store idealisme, der ligger i kunstens væsen".

Fakta

Tue Greenfort er en kunstnerisk pioner inden for såkaldt øko- og klimakunst – ikke blot i Danmark, men også internationalt.  Han er optaget af naturens økosystemer og menneskets nyttedragning af naturen.

I hans værker væver han emner som klima, energi, biodiversitet og monokultur sammen med kunstens og forskningens sprog og formulerer en kritik af aktuelle økonomiske og videnskabelige produktionsformer.

Tue Greenfort arbejder i en bred vifte af medier og udtryksformer - fra enkeltstående værker til økologiske miljøer på kunstinstitutioner og i offentlige rum i værker med eksempelvis pesticider, algevækst og gopler.

Tue Greenfort (f. 1974) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi (2000) og Städelschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste, Frankfurt am Main (2003).

Han bor og arbejder på Falster og i Berlin.

Tue Greenfort er repræsenteret af Johann König Gallery i Berlin, Tyskland.

Udvalg af gruppe- og soloudstillinger:
Equilibrium (2022), Venedig Biennalen (2022), Under brolægningen, stranden! (2021), SculptureCenter (2013), dOCUMENTA(13), Berlinische Galerie (2012), South London Gallery (2011), Kunstverein Braunschweig (2008) og Secession, Wien (2007).

Udvalg af offentlige kommissioneringer:
Milk Heat, Wanås (2009), Aminkorkim, Kornberg (2015), The Modernist Glade, Milton Keynes (2021-2023).

Tue Greenfort modtog i 2022 Ny Carslbergfondets Kunstnerlegat.